Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Hoe snel vordert de evolutie?
Geurt de Groot – Managing Director, Motrac.

Hoe snel vordert de evolutie?

Geurt de Groot – Managing Director, Motrac

In de dynamische wereld van warehousing en logistiek is verandering de enige constante. Terwijl ik terugkijk op mijn lange carrière in deze sector, die meer dan drie decennia beslaat, valt één overkoepelend thema op: het onophoudelijke tempo van transformatie. Van de vroege jaren tot mijn huidige rol bij Motrac, ik heb de ingrijpende veranderingen in onze industrie van dichtbij meegemaakt. Vandaag de dag staan we op de drempel van weer een belangrijke evolutie, aangedreven door technologische vooruitgang en de steeds hogere eisen van een 24/7 economie.

De transformatie van de logistiek is niet slechts een trend, maar een noodzaak. De verschuiving van verbrandingsmotoren naar elektrische voertuigen was nog maar het begin. Nu bewegen we richting een volledig geautomatiseerd en verbonden logistiek ecosysteem. De vraag die me bezighoudt is: hoe snel zal deze evolutie plaatsvinden?

Onze logistieke ketens moeten tegenwoordig non-stop draaien om aan de verwachtingen van de klant te voldoen. De opkomst van e-commerce heeft de spelregels veranderd. Consumenten bestellen producten met een paar muisklikken en verwachten dat deze de volgende ochtend al op hun stoep staan. Dit betekent dat de toeleveringsketen zich moet aanpassen aan een 24-uurs operatie, wat leidt tot een groeiende vraag naar automatisering, robotisering en mechanisering.

Bij Motrac zijn we druk bezig met deze transformatie. We investeren volop in interne logistiek en automatisering, zoals telemetrie, consultancy en data-analyse. Echter, de uitdaging blijft om te bepalen hoe snel en in welke mate we deze veranderingen moeten doorvoeren. Dit is sterk afhankelijk van macro-economische omstandigheden en de beschikbaarheid van arbeidskrachten. De krapte op de arbeidsmarkt dwingt ons al tot innovaties, zoals de inzet van AGV’s (Automated Guided Vehicles) en andere geautomatiseerde systemen.

Een ander belangrijk aspect is de verschuiving in de rol van serviceverlening. Waar we vroeger alleen producten leverden, verwachten klanten nu een complete dienstverlening, inclusief 24/7 ondersteuning en geavanceerde telemetrie. Bij Motrac hebben we bijvoorbeeld 160 servicemonteurs die dagelijks op locatie bij klanten werken. Dit model zal verder moeten evolueren naar meer op afstand beheerde diensten en data-gedreven beslissingen.

De toekomst van logistiek is complex en vol uitdagingen, maar ook vol kansen. Het tempo van verandering zal bepaald worden door zowel technologische innovaties als economische krachten. Wat vaststaat is dat we flexibel en vooruitziend moeten blijven om te navigeren op deze snelweg van transformatie.

Bij Motrac zijn we klaar om deze uitdagingen aan te gaan. We blijven investeren in technologie en mensen om onze klanten de beste oplossingen te bieden. Want in de wereld van logistiek geldt: stilstand is achteruitgang.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details