Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Hoogwaardige smeervetten voor elke  specifieke toepassing

Hoogwaardige smeervetten voor elke specifieke toepassing

In de GWW worden machines en gereedschappen nogal eens blootgesteld aan zware werk- en weersomstandigheden. Ze krijgen daardoor heel wat te verduren. Om lagere onderhoudskosten, een betere veiligheid en meer beschikbare machinetijd te kunnen garanderen, is het regelmatig smeren een must.

Smeermiddelen -olie of vet- zorgen ervoor dat systemen, apparaten of gereedschappen soepel kunnen werken. Het inzetten van het juiste smeermiddel, is daarbij cruciaal en kan een tijd- en kostenbesparing opleveren. Maar hoe maak je nou de juiste keuze? Een bedrijf dat daarbij als geen ander kan adviseren, is Groeneveld Lubrication Solutions, leverancier van automatische smeersystemen en smeervetten. De naam zegt het al: voor elke specifiek toepassing hebben zij een gepaste oplossing. Aan het woord is Jolanda Lemmen van Groeneveld Lubrication Solutions: “Onze automatische smering, oliemanagement- en veiligheidssystemen zijn onmisbaar geworden voor fabrikanten van machines in de GWW. Maar er zijn diverse soorten smeermiddelen met elk hun specifieke eigenschappen die ieder geschikt zijn voor een andere toepassing. Machine-eisen, omgevingscondities en de gewenste smeereigenschappen bepalen de keuze voor een specifiek smeervet.”

Smeervet

Vet is het meest gebruikte smeermiddel voor onder andere lagers, pennen, bussen, fusees en draaikransen, vertelt Lemmen. “Smeervet is eenvoudig in gebruik en voldoet al bij de eenvoudigste afdichtsystemen. Dankzij onze jarenlange ervaring met diverse applicaties, heeft Groeneveld Lubrication Solutions onder haar eigen merknaam GreenLube een aantal vetsoorten laten ontwikkelen. Deze hebben elk een uitgebalanceerde verhouding, die perfect aansluit bij de toepassing waar het voor ontwikkeld is.” Smeervet moet, voornamelijk als het gebruikt wordt in automatische vetsmeersystemen, aan een aantal belangrijke eisen voldoen. Zo moet het vet zeer homogeen zijn; dat houdt in dat olie en zeep niet mogen separeren, zelfs ook niet onder hoge druk of wanneer het zich al langere tijd in het systeem bevindt. Daarnaast moet het vet goed verpompbaar zijn; ook onder omstandigheden waarbij het vet over aanzienlijke afstanden door leidingen wordt gepompt, waarbij het aan sterk wisselende temperaturen blootstaat. En last but not least moet het vet ook goede ‘smerende eigenschappen’ bezitten. Een zeer belangrijke eigenschap omdat een vet in staat moet zijn metallisch contact en corrosie te verhinderen en deze af te dichten tegen verontreiniging en vocht. Vooral bij de in de lagers optredende belastingen en onder de ter plaatse geldende bedrijfsomstandigheden.

Biologisch afbreekbare vetten

Lemmen constateert dat de vraag naar biologisch afbreekbare vetten groeit. “Ook in de wereld van grond-, weg- en waterbouw. Om aan die vraag te voldoen, heeft Groeneveld Lubrication Solutions al langere tijd biologisch afbreekbare vetten in haar assortiment: een EP-0 en EP-2 vet.” Deze vetten zijn gebaseerd op biologisch afbreekbare ester. Ester heeft de eigenschappen van een synthetische olie en de voordelen van biologische afbreekbaarheid en een goed milieuprofiel. “De bio-vetten van Groeneveld kunnen gebruikt worden voor verschillende applicaties in de bosbouw, agri en grondverzetmachines”, besluit Lemmen.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details