Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Huurmachines veiliger maken
Huurmachines veiliger maken.

Huurmachines veiliger maken

Machineverhuurders zijn niet alleen verplicht om hun machinerie goed te onderhouden en in goede staat te houden, geschikt voor het beoogde gebruiksdoel, maar moeten er ook voor zorgen dat de apparatuur aan de veiligheidsvoorschriften van hun klanten kan voldoen, zowel op het werkterrein als daarbuiten. 

Huib Slijkhuis werkt voor Brigade Electronics BV, een toonaangevende leverancier van veiligheidssystemen en -oplossingen voor bedrijfsvoertuigen en machines. Hij vertelt:

“De bouw is een van de gevaarlijkste sectoren ter wereld, dus veiligheid op bouwterreinen is absoluut van essentieel belang om fataliteiten en letsel te voorkomen. En dat betreft ook het verlagen van risico’s die machines en voertuigen met zich meebrengen.”

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van verwondingen op bouwterreinen zijn:

  • aanrijdingen met een voertuig;
  • terreinwerkers die bekneld raken tussen een machine en een stilstaand object. 
  • voetgangers die worden geraakt door bewegende onderdelen, zoals de graafbak van graafmachines.

Huib vervolgt:

Veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigen, zoals 360-graden camera’s, waarschuwingsalarmen en op radar gebaseerde obstakeldetectie, zijn allemaal manieren om de veiligheid te verbeteren en de risico’s te beperken die worden geassocieerd met het werken met zware machines in moeilijke omstandigheden.”

Aanbevolen veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigen en huurmachines

Huib Slijkhuis van Brigade BV heeft een gids voor machineverhuurders samengesteld, waarin hij essentiële veiligheidsapparatuur aanbeveelt voor de meest gebruikte huurmachines, inclusief graafmachines, laders, bulldozers en dumptrucks.

Camera-monitorsystemen

Alle voertuigen hebben dode hoeken – gebieden rondom het voertuig die onzichtbaar zijn vanwege carrosserie, ladingen of hulpstukken. Bij het manoeuvreren zijn deze dode hoeken bijzonder gevaarlijk voor alles en iedereen in de rijweg van het voertuig en beperken ze het vermogen van de bestuurder om het voertuig veilig te gebruiken.

Spiegels en camera’s die slechts één beeld geven helpen weliswaar om dode hoeken aan te pakken, maar ze kunnen die niet helemaal elimineren. Uit onderzoek blijkt dat in de tijd waarin een bestuurder naar vier spiegels en een monitor kijkt, de situatie beoordeelt en dan op eventuele gevaren reageert, het voertuig wel 10 meter af kan leggen, zelfs als dit maar 5 km per uur rijdt. 360-graden camera-monitorsystemen, zoals de best verkopende Backeye®360 van Brigade, kunnen dit probleem oplossen. 

Deze technologie op basis van vier camera’s is bedoeld om dode hoeken te elimineren en veilig manoeuvreren in uitdagende omstandigheden te vereenvoudigen door de chauffeur in één weergave een compleet beeld van 360 graden rondom het voertuig te bieden. Het systeem combineert beelden van vier ultra-groothoekcamera’s om de bestuurder in real-time een beeld van de omgeving rondom het voertuig te geven. Het resultaat is een panoramische weergave van het voertuig en de omgeving rondom.

De nieuwste telg in de Backeye®360-familie van Brigade is de BN360-300, die de bestuurder een duidelijk en helder beeld geeft dankzij zijn nieuwe HD-specificatie. Dit maakt het product ideaal voor sectoren zoals de bouw en steengroeven, waar veiligheid een groot zorgpunt is. 

Achteruitrij- en waarschuwingsalarmen

Dode hoeken aan de achterkant van het voertuig zijn een enorm probleem; ongelukken tijdens het achteruitrijden zijn goed voor maar liefst een kwart van de fatale ongelukken op het werk. Achteruitrij-alarmen bieden een akoestische waarschuwing voor iedereen in de rijweg van achteruitrijdende voertuigen en machines.

Achteruitrij-alarmen met piepsignaal worden weliswaar wijdverbreid over de hele wereld gebruikt, maar alarmen die werken met meerdere frequenties en breedbandtechnologie, zoals bbs-tek® van Brigade, worden als veel veiliger beschouwd vanwege het ‘ssh ssh’-geluid dat ze geven. Dit geluid voorkomt klachten over geluidshinder en voetgangers en terreinwerkers kunnen bovendien veel sneller bepalen uit welke richting het komt, zelfs wanneer ze gehoorbescherming dragen en in lawaaierige omgevingen werken.  

Op radar gebaseerde obstakeldetectie

In sectoren zoals de mijnbouw, steengroeven en de bouw wordt regelmatig op moeilijk begaanbaar terrein en onder zware omstandigheden gewerkt, bijvoorbeeld in mist, in stoffige omgevingen en in het donker, wat het zicht van machinebestuurders nog verder beperkt. Op radar gebaseerde obstakeldetectie kan stilstaande en bewegende objecten detecteren, zelfs in de moeilijkste omstandigheden, geeft bestuurders visuele en hoorbare waarschuwingen in de cabine en waarschuwt hen onmiddellijk voor potentiële gevaren. 

Backsense® Radar van Brigade gebruikt Frequency Modulated Continuous Waves (FMCW), een technologie die een continu veranderend radar frequentiesignaal uitzendt met tijdstempels die uniek zijn voor elke instantie van de golf. Dit is van essentieel belang, vooral op drukke werkterreinen, om bestuurders te attenderen op een persoon of obstakel in de buurt van hun voertuig.

Mobiele digitale recorders

Mobiele digitale recorders spelen een belangrijke rol in de verbetering van veiligheid en beveiliging. Ze geven onweerlegbaar bewijs in het geval van een ongeluk of valse verzekeringsclaims en helpen niet alleen bestuurders te beschermen tegen valse beschuldigingen maar verbeteren bovendien hun prestaties.  

Incidenten waarbij voertuigen zijn betrokken, kunnen zeer tijdrovende en kostbare problemen zijn om op te lossen. Een gebrek aan degelijk bewijs leidt er vaak toe dat bedrijven aansprakelijkheid aanvaarden of dat bestuurders onterecht worden beschuldigd, wat leidt tot hogere kosten voor bedrijven en stress voor hun bestuurders. Op het voertuig gemonteerde camera’s leggen beelden vast, bieden een accurate weergave van gebeurtenissen en geven belangrijk bewijsmateriaal in het geval van een geschil.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?