Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Innovatief. Compact. Duurzaam

Innovatief. Compact. Duurzaam

In Weesp wordt een nieuwe rioolwaterzuiveringsinstallatie gebouwd. De ICEAS-zuivering voldoet aan de hoogste normen, is compact en vraagt relatief weinig energie. Met deze innovatieve zuiveringsinstallatie is Weesp weer klaar voor de toekomst.

Waterschap Amstel, Gooi en Vecht laat de ICEAS-zuivering bouwen op het terrein van de huidige rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Weesp. Deze RWZI is gedateerd en kan in 2020 niet meer voldoen aan de lozingseisen voor waterafvoer. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft de waterzuiveringsinstallatie aanbesteed met de Uniforme Administratieve Voorwaarden voor Geïntegreerde Contracten (UAV-GC) voor design & construct met één jaar onderhoud. Zij formuleerde de eisen waaraan de installatie moet voldoen en liet het aan de uitvoerende partijen over om hiervoor de beste installatie te ontwikkelen. 

Zuiveringstank voor het ICEAS zuiveringsproces. (Beeld: Fabion)

Project-start up

“Waterschap Amstel, Gooi en Vecht koos uiteindelijk voor de ICEAS-technologie”, vertelt Andre Edelenbos, CSO van de Moekotte Groep. “Omdat er veel partijen betrokken zijn bij het realiseren van zo’n installatie is er vanuit de bouwcombinatie – na gunning – eerst een project-start up georganiseerd. In een informele setting hebben de partners nader met elkaar kennisgemaakt. Daarna volgden wekelijkse overleggen met de kernteamoverleggroep. Hierin trekken diezelfde partijen gezamenlijk met elkaar op en delen zij hun knowhow voor de beste installatie. De Moekotte Groep is hierbij verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties.” 

ICEAS

In de ICEAS-zuivering vindt het volledige zuiveringsproces – reageren, uitzinken, decanteren en stabiliseren – plaats in één tank. Dit in tegenstelling tot de traditionele waterzuiveringsinstallaties, waarbij het proces wordt opgedeeld in verschillende tanks. In het nieuwe proces wordt bespaard op ruimte en bouwkosten, waardoor mogelijkheden ontstaan voor bijvoorbeeld uitbreiding. “Het inwonersaantal van Weesp is de laatste jaren flink gestegen en zal naar verwachting nog blijven stijgen”, weet Wolter Wolthers, projectleider van de Moekotte Groep. “Met de grotere capaciteit van de zuiveringsinstallatie en de uitbreidingsmogelijkheden is Weesp straks weer klaar voor de toekomst.” 

Visualisatie van de zuiveringsinstallatie. (Beeld: 3Dimensions vof)

Startklaar

Het ingenieursbureau maakte het eerste ontwerp, dat werd uitgewerkt tot een definitief ontwerp en vervolgens tot een uitvoeringsontwerp. Wolthers: “Daarna kon de civiele aannemer aan de slag met de bouwkundige werkzaamheden en de werktuigbouwkundige aannemer met het plaatsen van het equipment. De Moekotte Groep komt met name in beeld als de elektrotechnische installaties moeten worden bekabeld en aangesloten.”

“Elk project heeft zijn ups en downs en dit project was daarin geen uitzondering”, bekent Edelenbos dan. “We hadden onszelf een strakke planning opgelegd. Deze was alleen haalbaar met een perfecte engineering in het voortraject. In de praktijk word je geconfronteerd met wijzigingen, die het proces vertragen. De goede kant van de zaak is dat iedereen met elkaar in gesprek is gebleven en dat we gezamenlijk op zoek zijn gegaan naar oplossingen. Alle partijen hebben steeds hetzelfde doel voor ogen
gehouden.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details