Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Mausoleum Zorgvlied: ruimte- efficiënt en onderhoudsvriendelijk

Mausoleum Zorgvlied: ruimte- efficiënt en onderhoudsvriendelijk

Het aantal begraafplaatsen in Nederland dat te kampen heeft met ruimtegebrek neemt alsmaar toe. Ook de Amsterdamse begraafplaats Zorgvlied ondervond zo’n tien jaar geleden een tekort aan vierkante meters. Daar een verdere uitbreiding van het complex niet mogelijk was, diende er een slim en bovenal ruimtebesparend alternatief te worden bedacht. Dat kwam er uiteindelijk in de vorm van een uniek mausoleum, ‘t Lalibellum genaamd. Het vanuit Mijdrecht opererende Fronik Infra BV nam als onderdeel van het bouwteam de complete realisatie van de statige en doordacht geconstrueerde grafkelder voor zijn rekening. Directeur/eigenaar René Fronik blikt terug op het bijzondere project.

“Dat Fronik Infra omstreeks 2009 door de opdrachtgevers (Begraafplaats Zorgvlied en de Gemeente Amstelveen) tot uitvoerder van het project werd verkozen, lijkt op het eerste oog verrassend. Gespecialiseerd in de aanleg en reconstructie van alle typen (diep)riolen mag het bedrijf dan wel al ruim vijftig jaar te boek staan als een ware allrounder in de grond-, water- en wegenbouw, bij het binnenhalen van een nieuwe projectorder denk je niet direct aan het realiseren van een mausoleum op een begraafplaats.”

Zorgvlied: eindresultaat bij oplevering van ‘t Lalibellum.

Complete organisatie

Tóch belandde de opdracht tot bouw van het meerlagige grafkeldercomplex op Zorgvlied op de burelen van het Mijdrechtse aannemersbedrijf. En dat had niet alleen te maken met de kundige vertaling van het door landschapsarchitecte Ada Wille gemaakte ontwerp naar een definitief ontwerp. “Wat destijds écht indruk op de opdrachtgevers maakte, betreft de complete organisatie zoals we die rondom de bouw van het mausoleum voor ogen hadden”, blikt Fronik terug. “Het was zaak om tijdens onze werkzaamheden de overlast voor de omgeving, de bezoekers en de doorlopende uitvaartdiensten tot een minimum te beperken. Dat gegeven heeft dan ook nadrukkelijk centraal gestaan in ons plan van aanpak, zowel qua werkwijze, transportbewegingen als werktijden. Daar hebben we het uiteindelijk op gewonnen.” 

Zorgvlied: plaatsen 3-laagse kelders op onderheide funderingsbalken.

Voordelen ook op Arbogebied

Het eind 2012 op Zorgvlied opgeleverde meerlagige mausoleum geldt volgens Fronik als een slimme, relatief compacte en toekomstbestendige blauwdruk voor andere begraafplaatsen waar behoefte is aan meer ruimte. “Met de aanleg van ‘t Lalibellum, dat in totaal plaats biedt aan 2.200 kisten, is het mogelijk om in meer dan twee lagen per graf te begraven. Het ontwerp beslaat de helft van de ruimte die nodig zou zijn voor hetzelfde aantal gewone algemene graven. Dat levert een grote bijdrage aan een efficiënt grondgebruik.” Het feit dat het gehele complex is afgedekt met gepolijste platen zorgt er tevens voor dat het onderhoud van het mausoleum een stuk minder is dan bij traditionele graven. En ook op het Arbo-front biedt een dergelijke oplossing de nodige voordelen. “Zo zijn er bijvoorbeeld geen graafwerkzaamheden meer nodig in het geval van een bijzetting en kunnen graven eenvoudiger worden geruimd”, aldus Fronik, die met gepaste trots terugblikt op het project op Zorgvlied. “Alhoewel dit werk niet tot onze meest gebezigde disciplines behoort, hebben we als middelgroot aannemersbedrijf bewezen ook een dergelijke opdracht perfect in te kunnen vullen. Zelfs als het uitvoeringsontwerp kort voorloopt op de daadwerkelijke uitvoering, zoals destijds het geval was… Daarvoor hebben we de juiste expertise en flexibiliteit in huis.”

Zorgvlied: 5-laagse keldergraven, plaatsen afdekplaten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details