Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Meer dan 100 jaar ervaring in smeeroplossingen

Meer dan 100 jaar ervaring in smeeroplossingen

Een verkeerde smering is nog steeds de belangrijkste oorzaak van het onvoorzien vroegtijdig uitvallen van lagers. Met meer dan 100 jaar ervaring is SKF een toonaangevende wereldwijde leverancier in smeeroplossingen. Met Michel de Jager en Hanco Hazenboom van SKF praten we over de laatste trends in smeeroplossingen, waaronder het zogenaamde ‘condition based lubrication’.

Installatie van een smeersysteem op een bosbouwmachine.

 

“Alles wat draait met behulp van een lager heeft smering nodig”, begint Hanco. “Met de merken SKF en Lincoln bieden we een uitgebreid pallet aan smeeroplossingen. Een duidelijke trend is echter de vraag naar tailormade oplossingen.” Michel vult aan: “Op basis van de eisen en wensen kan onze applicatie- en engineeringafdeling heel nauwkeurig een smeersysteem samenstellen. Dat varieert van een basisoplossing met 1-punts smeerunit tot een hele uitgebreide installatie, al dan niet met monitoringfunctie.”

Monitoring

“De monitoringsfunctie is vooral een trend in de verhuurmarkt, waarbij de verhuurder er zeker van is dat het vet ook in de juiste hoeveelheden op het juiste tijdstip wordt gedoseerd”, zegt Michel. “En dat er automatisch een melding wordt gegenereerd als de smering niet volgens plan verloopt. Een goede smering is immers essentieel voor het behoud van materieel. Zelfs onze 1-punts smeerunit kan op afstand gemonitord worden.”

Zeker in de Infra sector zorgt een progressief smeersysteem voor verhoging van de productiviteit en verlaagt het de operationele kosten.

 

Grondverzetmaterieel beschikt in de regel over een automatische smeerinstallatie. Toch is dat volgens de heren niet altijd een garantie voor een lange levensduur. “Ook dan pleiten we voor monitoring”, zegt Michel. “Onze SKF-pompen zijn bijvoorbeeld voorzien van een interne timer die tot op detailniveau gegevens logt. Zo is perfect zichtbaar hoe lang een reservoir ongevuld is geweest. Zeker bij materieel zonder vaste machinist is het niet altijd duidelijk wie instaat voor het bijvullen van de smeerinstallatie.”

Omstandigheidsafhankelijk smeren

Het monitoren van smeeroplossingen is een trend die niet stopt, verwacht Hanco. “Systemen worden steeds intelligenter, interactiever. Zeker binnen een organisatie als SKF zijn ontwikkelingen op dit vlak een groot goed. In nauwe samenwerking met OEM’s (Original Equipment Manufacturer) verrijken we elkaars kennis en gaan we telkens een stapje verder. We gaan daarbij steeds meer naar ‘connected systems’. Iedere machine is gebaat bij een juiste smering op het juiste tijdstip en in de juiste hoeveelheid. Door middel van monitoring wordt een machine altijd zo efficiënt mogelijk gesmeerd, dat tot aanzienlijke besparingen kan leiden.” Michel vult aan: “De weg is vrijgemaakt voor ‘condition based lubrication’ oftewel omstandigheidsafhankelijk smeren, waarvoor we lagers hebben ontwikkeld met een geïntegreerde sensor. Als het lager buiten een bepaalde trillingsfrequentie komt, wordt automatisch de smering aangestuurd totdat de optimale frequentie weer is bereikt.”

Progressief smeren voorkomt onvoorzien vroegtijdig uitvallen van lagers.

 

Sinds september 2019 heeft SKF Nederland zijn intrek genomen in het nieuwe hoofdkantoor in Houten. “Voortaan zijn alle disciplines verenigd onder één dak”, zegt Hanco. “Alle knowhow zit dus bij elkaar. Ideaal voor productontwikkeling, maar ook voor vragen uit de markt. En in ons eigen opleidingscentrum trainen we onze klanten op het gebied van smeeroplossingen, zoals lager(de-)montage en onderhoud.”   


SKF B.V.

Meidoornkade 14, Houten

T +31 30 607 5957

E [email protected]

www.skf.com

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details