Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Mobile Mapping: De volgende stap in landmeten
Installatie Trimble MX9 door Strabag AG.

Mobile Mapping: De volgende stap in landmeten

Met hoge snelheid foto’s maken en nauwkeurig data inwinnen, dat is Mobile Mapping. Deze inwinmethode biedt een schat aan waardevolle informatie, waarbij veiligheid en volledigheid kenmerkend zijn.

Infrastructurele projecten

Bij grote projecten is het vaak een uitdaging om met regelmaat een compleet werkgebied nauwkeurig in kaart te brengen. Met Mobile Mapping kunnen foto’s en puntenwolken op een veilige manier ingewonnen worden (vanaf voorbereiding tot en met as-built meting). Doordat de scanner op een auto gemonteerd wordt is het afsluiten van rijbanen of een locatie niet nodig, hoeven medewerkers niet langs drukke wegen te meten en kunnen grote hoeveelheden data in één keer verzameld worden. Wij spreken met Rob Bik, New Business Development Manager bij Geometius, over één van de Mobile Mapping systemen: De Trimble MX9. 

Trimble MX7.

“Deze scanner is bij uitstek geschikt voor grote projecten. De MX9 kan met maximaal 110 kilometer per uur, millimeter nauwkeurig grote gebieden vastleggen. Het systeem beschikt over GNSS en een hoogwaardige IMU (Applanix). Daarnaast kan de MX9 aangevuld worden met een DMI (wielsensor) en GAMS (heading systeem) voor nog betere resultaten. Je hebt de keuze uit één of twee scanners op de MX9. Als je kiest voor twee scanners, dan worden deze zodanig geplaatst dat objecten in de rijrichting zowel aan de voor- als de achterkant worden gescand. Dit scheelt aanzienlijk in rijtijd. Uniek aan dit systeem is dat het een compleet geïntegreerd systeem is en er een workflow is waarbij de componenten ‘af fabriek’ perfect op elkaar zijn afgestemd. Je hoeft dus geen uitgebreide kennis van IMU’s, timing, lasers, GNSS of wielsensoren te hebben om een uitstekend resultaat te bereiken. In een tijd waarin meetspecialisten schaars zijn en risicobeheer een belangrijke rol speelt, maakt de MX9 een volgende stap in landmeten mogelijk. Door de eenvoudige bediening, vanaf een eigen laptop of tablet, kan een minder ervaren operator ook snel en veilig hoogwaardige data inwinnen.”

In de praktijk

“Tijdens een demonstratie hebben wij twee tunnels in Roermond rijdend gescand en in beeld gebracht”, vervolgt Rob. “De kracht van Mobile Mapping is direct zichtbaar. Wij waren in staat om in een kort tijdsbestek en zonder afsluiting van de tunnel een volledige meting uit te voeren.

Tijdens de meting zijn er foto’s genomen en is er een puntenwolk ingewonnen. De tunnel is 2048 meter lang. Het rijden van de tunnel in één richting duurde minder dan twee minuten (80km/uur). De dataset per tunnelbuis bevat meer dan 200 miljoen punten. Tijdens de rit zijn er ook meer dan 1000 foto’s gemaakt per camera, per tunnelbuis. Deze getallen laten zien hoe je snel, veilig en eenvoudig grote hoeveelheden waardevolle data verzamelt. De ingewonnen data kan voor verschillende doeleinden gebruikt worden. Hierbij kun je denken aan weginspecties en onderhoud, maar ook voor het voorbereiden van een kostencalculatie voor de aanleg van nieuwe infrastructuur.”

Stedelijk gebied

Mobile Mapping laat ook zijn waarde zien bij het digitaal vastleggen van steden in een digital twin. Door het in beeld brengen van een stad worden verschillende planningen en beheerstaken vereenvoudigd. De data is vaak voor verschillende afdelingen en instanties toegankelijk en kan gebruikt worden voor specifieke taken, zoals het onderhoud aan nutsvoorzieningen en wegenbeheer. Voor het digitaal schouwen is de Trimble MX7 uitermate geschikt. Het systeem is uitgerust met een hoogwaardige 360° camera met geïntegreerde GNSS en IMU. Hoewel de MX7 geen puntenwolk genereert is het wel mogelijk om te meten in de foto’s en assets nauwkeurig in een GIS-systeem vast te leggen. Dit maakt de MX7 kostentechnisch een interessante investering. 

Binnenkant Roertunnel en bovenzijde gescand door Geometius.

Ontdek Mobile Mapping

Wilt u de volgende stap in landmeten zetten? Dan kunt u bij Geometius terecht voor een vrijblijvende demonstratie, aanschaf en huur van een mobile mapping systeem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details