Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Modulair gaaswandsysteem biedt flexibele veiligheid
X-Guard is machineafscherming die voldoet aan de vereisten die de EU Machinerichtlijn stelt aan permanente machineafscherming.

Modulair gaaswandsysteem biedt flexibele veiligheid

Optimale veiligheid in logistieke centra

Axelent is een van origine Zweedse producent van gaaswandsystemen voor beveiligings- en afscheidingssystemen in de industrie, magazijn en bouw. In de logistieke wereld is het een van de marktleiders op het gebied van veilige afschermingen van een loods of warehouse. Door robotisering en automatisering wordt machinebeveiliging steeds belangrijker, stelt salesmanager Renik Retoré. Het unieke modulaire kliksysteem van Axelent maakt aanpassingen of uitbreiding een fluitje van een cent. 

“Alle artikelen die je op onze website ziet staan, zijn van eigen makelij”, vertelt Renik Retoré, salesmanager voor Nederland namens Axelent Benelux.  Retoré legt uit dat Axelent voor warehouses zowel vrijstaande gaaswandsystemen produceert als gaas­wanden die kunnen worden opgehangen aan palletstellingen en op die manier dienstdoen als doorvalbeveiliging. “Valbeveiliging is de pijler waarin Axelent begonnen is en groot mee is geworden”, zegt Retoré. “De andere grote pijler is machinebeveiliging. En dat is ook de productgroep waarvoor we de meeste accessoires ontwikkelen en de meeste R&D-tijd insteken.”

Het elektronische slot dat ontwikkeld is in de Benelux.

Fysiek scheiden

Want in de industrie – en daarmee ook in de logistiek – worden steeds meer en steeds vaker volautomatische machines ingezet die autonoom kunnen draaien. Denk dan aan robots, transportbanden, een zaagmachine, verpakkingsmachines of een pallethandler. “Al die machines vallen onder de machinerichtlijn”, legt Retoré uit. “En die doet een aantal aanbevelingen om een machine zodanig gekeurd te krijgen dat mensen daar op een veilige manier mee kunnen werken. En één van die manieren is het fysiek scheiden van de gevarenzone rondom de machine en de veilige zone. Axelent heeft daarvoor een oplossing in de vorm van fysieke barrières genaamd X-Guard. Dat is een flexibele machinebeveiliging met slimme componenten die altijd voldoen aan de huidige richtlijnen en normen.” 

Wat het X-Guard-systeem zo uniek maakt is de manier van bevestigen door middel van een klik­systeem. “Onze gaas­wand­systemen kunnen daar­door uiterst snel en eenvoudig naar be­hoefte worden geïnstalleerd, gedemonteerd, ver­plaatst of uitgebreid”, doet Retoré uit de doeken. “Dankzij de klikfunctie is het een­voudig en vooral snel te installeren en is er geen ander gereed­schap of bevestigings­materiaal nodig. Zodra het paneel op zijn plaats zit, wordt het een­voudig in de paal geklikt. De snelle bevestiging werkt even goed of het pa­neel nu van gaas, plaatstaal, kunststof of ronde hoeken is ge­maakt. Het is dus heel gemakkelijk aan te passen.” 

Robotisering

Retoré constateert dat productie en logistiek qua werkwijze steeds maar naar elkaar toe groeien. “Binnen de logistieke sector zie je steeds meer robotisering en automatisering. Daar waar in fabrieken en productiehuizen het werk van mensen aan een lopende band al eerder werd overgenomen door robots, zie je momenteel een enorme inhaalslag in de logistieke sector. In warehouses rijden steeds meer automatische palletwagentjes en AGV’s, Automated Guided Vehicles. Voor Axelent betekent dat dat er twee werelden die we in het verleden apart bedienden steeds dichter naar elkaar groeien. Wat mij betreft maakt dat deze tijd tot een zeer boeiende periode.”  

En hoewel het zo mag lijken dat hoe minder mensen er op een werkvloer lopen hoe minder beveiliging je nodig hebt, is volgens Axelent eerder het tegenovergestelde het geval. “Dat lijkt misschien logisch, maar hoewel automatische heftrucks en AGV’s al goed beveiligd zijn met aanrij sensoren en dergelijke, zijn er in een warehouse nog steeds een aantal zones waar je niet graag mensen laat rondlopen. Mensen worden dan namelijk een obstakel in de hele flow van handelingen waarvoor die machines zijn geprogrammeerd en dat wil je niet. Aan de andere kant: er mogen dan minder mensen op de werkvloer aanwezig zijn, het aantal voertuigen neemt juist toe. En meer machines op de vloer betekent meer onderhoud, meer updates en meer storingen die verholpen moeten worden. Wij zien dat op die afdelingen het personeelsbestand juist groeit.” 

Een ander risico dat Retoré beschrijft betreft mensen die niet in dienst zijn in het warehouse zelf, maar bijvoorbeeld voor een externe onderhoudspartij werken. “Die zijn minder bekend met de risico’s in zo’n hal en voor hen is het dus zaak om de omgeving goed te beveiligen. Al wil je ook niet dat eigen personeel per ongeluk zijn hand in een draaiende machine steekt. Beveiliging met een gaaswandsysteem is dus altijd een verstandige oplossing.” 

In een handomdraai veilige zones creëeren in een warehouse door middel van het modulaire kliksysteem.

Aanrijdbeveiliging

Axelent is in de loop der jaren uitgegroeid van producent van beveiligingsproducten in een partner die al in een vroeg stadium meedenkt bij de bouw van productie- en logistieke gebouwen. De laatste innovatie die het bedrijf aan het productportfolio heeft toegevoegd is aanrijdbeveiliging. Retoré: “In tegenstelling tot veel concurrenten is onze X-Protect aanrijdbeveiliging volledig uitgevoerd in kunststof. Dat was voor ons iets nieuws, naast de in staal uitgevoerde gaaswanden, maar we schuwen innovatie niet. De combinatie van gaaswandsystemen met aanrijdbeveiliging betekent dat we een compleet systeem in huis hebben dat perfect aansluit bij de behoeftes in de markt en dat bovendien enorm flexibel is door het modulaire ontwerp. Alles is met elkaar te combineren en razendsnel aan te passen aan een nieuwe situatie.”  

Made in de Benelux

Een innovatie waar Axelent erg trots op is en die is uitgevonden in de Benelux, maar nu over de hele wereld wordt toegepast, is een elektronisch slot dat in de veiligheidsdeuren gemonteerd wordt. “De meeste draai- of schuifdeuren in onze gaaswandsystemen hadden een normaal cilinderslot. Wij zagen dat steeds meer klanten het fijn vonden om te zien wie zich in welke ruimte bevindt. Daarom hebben we in België een elektronisch slot ontwikkeld dat geopend kan worden met een pasje of batch. Die sloten vonden zo gretig aftrek, dat men op het hoofdkantoor in Zweden heeft besloten ze wereldwijd in te voeren. Het toont aan hoe Axelent steeds meer met haar klanten meedenkt en ze compleet ontzorgt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details