Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Nieuwe richtlijn: sla je accu’s veilig op 
Automatisch sluitende deuren met één hand te bedienen.

Nieuwe richtlijn: sla je accu’s veilig op 

Brandveilig op een nieuw niveau: ION-LINE ULTRA

Volgens de nieuwe richtlijn PGS-37-2 moeten accu’s veilig en onder toezicht opgeslagen en opgeladen worden. Met een brandbescherming van buitenaf én van binnenuit, actief rookgasmanagement, drukontlasting en een uitgebreid alarmeringssysteem is de ION-LINE ULTRA brandveiligheidsopslagkast van Asecos de manier voor warehousing-professionals om lithium-ion accu’s veilig op te slaan.

Brandonderdrukkingsunit.

We gebruiken collectief steeds meer lithium-ion accu’s. Denk aan scanners, tablets en laptops, maar bijvoorbeeld ook in trackers. En de komende jaren neemt het gebruik van deze accu’s alleen maar verder toe. Henk Niewenhuis, directeur van Asecos, ziet dat het gebruik van lithium-ion batterijen ook nieuwe uitdagingen met zich meebrengt. “Je moet de accu’s zien als een gevaarlijke stof, alle elementen van de branddriehoek zijn aanwezig. Denk er dus over na: hoe sla je die spullen op en hoe zorg je ervoor dat het opladen veilig gebeurt?”

Rookmelder in luchtafvoerkanaal.

Volgens de onlangs gepubliceerde richtlijn PGS-37-2 moeten bedrijven hun accu’s nu veilig en onder toezicht opslaan en opladen. De verwachting is dat verzekeraars deze eisen ook gaan verwerken in hun verzekeringsvoorwaarden.

In de beveiligde opslagkasten voor actieve opslag van Asecos laad je buiten werktijd accu’s veilig en onder toezicht op. Hoe dat werkt? Met de ION-LINE ULTRA, het paradepaardje van Asecos. “De ION-LINE ULTRA is de eerste brandveiligheidskast in Europa die is getest en goedgekeurd volgens het strenge GS-testprincipe EK5/AK4.”

Vijf pijlers 

Alle ION -kasten van Asecos voldoen aan vijf pijlers. Zo zijn ze van binnen naar buiten en andersom 90 minuten brandwerend. Zodra één van de sensoren binnenin de kast een probleem detecteert met rookontwikkeling of stijgende temperaturen, geeft de kast een signaal door via het potentiaalvrij alarmcontact naar een aangesloten brandmeldcentrale of mobiele telefoon zodat actie ondernomen kan worden. “Door ontvangst van dit alarmsignaal en direct reageren creëer je tijd om erger te voorkomen”, zegt Henk.

Die alarmdetectie kent een aantal fases. Bereikt de binnenkant van de kast een temperatuur van 50 graden, dan wordt een vooralarm gegeven en sluit de stroom automatisch af. “Je kunt dan als gebruiker even kijken wat er aan de hand is.” De tweede stap is rookdetectie. “Dan moet je als gebruiker de kast niet meer openen. Laat mensen met verstand van zaken, zoals een gespecialiseerd BHV-team of de brandweer, de calamiteit bestrijden.” Je kunt de kast dan nog wel naar buiten transporteren, dankzij de geïntegreerde transportsokkel.

Bij een temperatuur van 70 graden wordt de hoogste alarmering afgegeven. Tege­lijker­tijd activeert de kast een aerosol-brand­onder­drukkingsunit. Dat onderdrukt de brand ten minste een half uur. “Tel dat op bij 90 minuten brandwerendheid, en je hebt als gebruiker twee uur om de calamiteit te bestrijden.”

Paradepaardje

De ULTRA-kasten kennen ook twee nieuwe elementen. Zo zijn de kasten rookdicht. “Er zijn ongeveer 5.000 soorten lithium-ion batterijen en die branden allemaal anders. Maar de meeste lithium-ion branden veroorzaken veel rook en giftige gassen. Die wil je in de kast houden”, vertelt Henk. “Zo bescherm je mensen die in dezelfde ruimte werken.”

Daarnaast is de kast uitgerust met een drukontlastingsklep. “Bij rookdetectie klapt de drukklep  dicht, om de rook binnen de kast te houden. Die wordt eventueel elektronisch geopend om de drukopbouw in de kast te ontlasten.”

Extra veiligheid 

Bij de ION-kasten heeft Asecos kosten noch moeite gespaard om de brandwerendheid te optimaliseren. Valt de stroom uit, dan geeft het systeem ook een melding door. De kastdeuren sluiten en vergrendelen automatisch na 10 seconden en mensen in de buurt worden visueel en akoestisch gewaarschuwd dat er iets mis is. Het alarmsysteem van de kast kan worden aangesloten op een brandmeldcentrale, een meldkamer of via mobiele telefoons waarschuwingen afgeven. Maar het allerbelangrijkste, volgens Henk? “Dat de melding terecht komt bij mensen die weten wat ze ermee moeten doen.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details