Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Nieuwe standaardisatie verbetert veiligheid van graafmachines

Nieuwe standaardisatie verbetert veiligheid van graafmachines

Engcon is sinds de oprichting 30 jaar geleden een van de stuwende krachten geweest achter de ontwikkeling van veiligheid in de graafindustrie. 2020 vormt hierop geen uitzondering: vanaf 1 oktober biedt Engcon het veilige vergrendelsysteem QSC als gratis standaard aan op alle draaikantelstukken met een Engcon besturingssysteem. Dit houdt in dat het huidige systeem voor de besturing van de bakvergrendeling onder het draaikantelstuk wordt vervangen door een gestandaardiseerd vergrendelpaneel van Engcon.

De strategie van Engcon is gericht op de verbetering van het werk van de graafmachinist door middel van effectievere, flexibelere en veiligere oplossingen. Zo realiseert Engcon slimme oplossingen en biedt deze als standaard aan. Zo is eerder al het automatische snelwisselsysteem EC-Oil gratis aangeboden. De volgende zet van Engcon is om gratis het veilige vergrendelsysteem QSC onder het draaikantelstuk te zetten.  

Het huidige systeem voor de besturing van de bakvergrendeling onder het draaikantelstuk wordt vervangen door een gestandaardiseerd vergrendelpaneel van Engcon, met duidelijke en verlichte symbolen die de machinist begeleiden tijdens aan- en loskoppeling. Zo vereenvoudigt en standaardiseert Engcon de hantering van de bakvergrendeling, ongeacht merk en model van de graafmachine. Hierdoor zal het risico van een naar beneden vallend of een schommelend uitrustingsstuk tot een minimum worden beperkt.

“Je kan dit vergelijken met een gas- en rempedaal die steeds op verschillende plaatsen zouden zitten afhankelijk van het automerk. Kortom, als een machinist van graafmachine verwisselt, zal hij de belangrijkste bedieningselementen herkennen, waardoor het risico op gevaarlijke vergissingen tot een minimum wordt beperkt“, zegt Martin Engström, hoofd van de productieafdeling bij Engcon. 

Unieke veiligheidsfunctie die levens redt 

Naast de standaardisatie van de vergrendelingsfunctie is het überhaupt niet mogelijk om de bak onder het draaikantelstuk te ontgrendelen wanneer de bak zich nog in opgeheven positie bevindt – een unieke veiligheidsmaatregel voor de Engcon vergrendelingsfunctie

“Dit vermindert de kans op het grootste risico: dat een bak of een uitrustingsstuk door een vergissing loslaat. Dit voorkomt zowel ernstige verwondingen en ongelukken met dodelijke afloop“, zegt Martin Engström. 

Het vergrendelingssysteem QSC, in combinatie met de Engcon Q-Safe snelwissel beschikt bovendien over een visueel en auditief waarschuwingssysteem. Dit waarschuwingssysteem waarschuwt met licht- en geluidssignalen indien de bak op onjuiste wijze is aangekoppeld. Als accessoire kan ook nog een veiligheidsfunctie worden besteld waarmee de zwenkende bewegingen van de giek worden beperkt, om de veiligheid nog verder te verhogen. 

“Kort samengevat blijven we standaardiseren voor maximale veiligheid. We voorkomen onnodige ongevallen die worden veroorzaakt door vergissingen, stress of onachtzaamheid. Hieraan zijn geen extra onkosten verbonden“, concludeert Martin Engström. 

Informatiekader

QSC voldoet aan alle huidige en reeds bekende veiligheidsnormen voor veilige snelwissels. QSC wordt omvat door het Engcon veiligheidsconcept ”Non Accident Generation” en is vanaf 1 oktober 2020 standaard inbegrepen op alle draaikantelstukken met het DC2 besturingssysteem. 


QSC-video

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details