Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Ondernemen is mensenwerk:  “Is het hier nog een beetje leuk?”

Ondernemen is mensenwerk: “Is het hier nog een beetje leuk?”

(Echt, ik zou soms het liefst de hele wereld door elkaar rammelen)

Een vraag die zij regelmatig stelt aan directeuren van bedrijven. Nina van Arum, zelf ondernemer in hart en ziel, neemt geen blad voor de mond. Voor trouwe lezers van GWW Magazine is zij geen onbekende meer. Dankzij Nina heeft GWW afgelopen jaar de rubriek Topvrouwen kunnen opzetten. Tijd voor een nadere kennismaking met de topvrouw achter de topvrouwen.

Jezelf inzetten voor anderen is de rode draad in Nina’s leven. “Dit geld voor mijzelf, maar hierin moedig ik anderen ook zeker aan. En ik voelde dat ik hier pas echt ruimte aan kon geven, wanneer ik ging ondernemen. Precies 5 jaar geleden was dat moment!”, opent Nina het gesprek.

Nina zit achter drie ondernemingen, te weten Provades, Stichting Topvrouwen Bouw & Infra en Goed Werk.

 

Geboren ondernemer

“Dat ik wilde ondernemen voelde ik al vroeg in mijn carrière, maar dan wel ná mijn ‘broedseizoen’ (kinderen 12, 11 en 8).” Nina zit achter drie ondernemingen, te weten Provades, Stichting Topvrouwen Bouw & Infra en Goed Werk en bouwt momenteel ook hard aan een kledinglabel. “Mijn achtergrond is business management en coaching. Dus vanuit welke onderneming ik ook opereer, overal waar ik kom probeer ik mensen te inspireren, te motiveren om zo bij te dragen aan het vergroten van hun werkplezier en geluk.  Verder zie ik als ondernemer altijd overal kansen in klantgerichtheid, verbinden én business. Ook heb ik een sensor die feilloos voelt of een bepaalde bezieling of kwetsbaarheid mist in een bedrijf of team. Ik zou een ideale ‘mystery guest’ zijn”, zegt zij met een lach. “Vandaar dat ik nooit aarzel om aan een directeur te vragen ‘Is het hier nog een beetje leuk?’”

De mens achter de zaken

Regelmatig krijgt Nina te horen dat men het dapper en inspirerend vindt dat zij zich niet schaamt om zich kwetsbaar op te stellen. Nina: “Dat is toch ook niets om voor te schamen? Ik ben met enorme verlegenheid, faalangst, onzekerheid en spreekangst geboren. En nu ben ik ondernemer en sta regelmatig op de ‘zeepkist’ te spreken voor 140 (meestal) vrouwen. Die weg ernaartoe ging echt niet vanzelf. Het podium blijft spannend, maar geeft mij een kans mensen aan te raken. Daar durf ik te laten zien wat anderen niet laten zien (kwetsbaarheid), ik zeg wat anderen niet durven te zeggen of voelen (emotie). Ik krijg daarop terug dat mensen zich geïnspireerd voelen en er inzichten ontstaan. Ik denk dat dit in het feit zit, dat ik buiten ondernemer een  gewoon-over-het-leven-struikelend-rode-wangen-meisje ben en vooral wil blijven. Dat is een houding die vaak het begin is van het creëren van een veilige omgeving waarin nieuwe bedrijven, concepten, samenwerkingen en contacten ontstaan.”

Kas Pastoor, procesmanager bij Provades.

 

Weinig emotioneel vermogen in de technische sector

“Wanneer ik naar onze sector kijk, zie ik een groot verschil tussen IQ en EQ. Veel problemen (uitval, burn-out) komen door slecht emotioneel welzijn. Geestelijke gezondheid is een van de belangrijkste dingen op het werk. Zonder aandacht voor de mens achter de taak, vertrekken ze of vallen ze uit! Dat zie je terug in de resultaten. Daarom adviseer ik altijd om op zoek te gaan naar de kwetsbaarheid in je bedrijf, in jou als leider en in je grootste inkomensbron: je personeel.”

Je bent niet getrouwd met de zaak

Werkdruk, 70-urige werkweken, in je vrije tijd mail beantwoorden of gebeld worden door de zaak; het zijn hedendaagse problemen die volgens Nina mensen weghouden bij hun privéleven. Een slechte zaak, vindt zij. Met flexibel werken is niets mis, maar dan moet je ook doordeweeks gezinstijd kunnen plannen. “Weet je waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed? Dat ze er niet genoeg geweest zijn voor hun naasten, toen dat nog kon. Op een begrafenis staat iedereen er omheen stevig ja te knikken en neemt men zelf voor meer te genieten, want dat opent de ogen wel. En wat gebeurt er twee weken later? Dan zit iedereen weer vast in het oude patroon. Echt, soms zou ik de wereld op dit punt wel door elkaar willen rammelen.”

Werkplezier

“De procesmanagers en consultants van Provades komen vaak rommel opruimen aan de kant van proces, system engineering of opleveringdossiers. Of vóórkomen faalkosten en problemen door het systeemlandschap en proces aan de voorkant helder en zonder ‘ingewikkelde praatjes’ in te richten. Maar indirect brengen onze mensen vooral werkplezier binnen. Ze krijgen van ons ook actief opdracht en budget om projectteams mijlpalen weer te ‘leren vieren’. Ze dragen met hun mooie karakters altijd bij aan humor en plezier en teambuilding, zonder dat onze opdrachtgevers hier om vragen. Dit creëert verbinding en een succesvol team”, legt Nina uit.

‘Goed Werk’ verdient volop aandacht

Jezelf inzetten voor anderen is de rode draad in Nina’s leven. Vanuit die gedachte heeft zij óók Stichting Topvrouwen in de bouw en infra opgezet met inmiddels 750 aangesloten vrouwen. “We helpen met het zichtbaar maken van vrouwen binnen de sector. Daarmee inspireren we andere vrouwen om het carrière pad te blijven volgen en hun talenten niet in de grond te laten zitten, maar juist te ontwikkelen!”

Nina en haar compagnon Wietse Pastoor vonden elkaar juist in een gezamenlijk verlangen om méér en grootschaliger bezig te zijn met goed werk verrichten en inzet voor anderen. “Wij geven graag om het geven. Maar tegenwoordig lijkt het wel of mensen enkel nog geven om iets terug te krijgen en een emotionele bankrekening te creëren bij klanten. Op sponsorniveau bijdragen aan een goed doel, in ruil voor reclame. Daar zit voor ons geen bezieling in. Wij gaan liever voor een duurzamere manier van helpen.” Een bijzonder project dat zij en haar compagnon gestart hebben, heet ‘Goed Werk’: “Goed Werk is een vrijblijvend regionaal initiatief waarbij we ochtenden organiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, of problemen hebben om in een sociaal netwerk te komen, in welke vorm dan ook. We voorzien mensen dan van duidelijke richting en praktische uitrusting”, verduidelijkt Nina.

Als laatste wil Nina kwijt: “Aan de eettafel had ik een gesprek met mijn drie kinderen over geld. Toen zei ik: ja, alles draait om… en toen vulde mijn zoon van 8 me aan. ‘Liefde!’, zei hij. En zó is het.”

Meer informatie over Goed Werk? Ga naar www.goedwerk.nu    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details