Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Onmiddellijke informatie over de bodemkwaliteit, waar dan ook in Nederland
‘Gebruikers krijgen

Onmiddellijke informatie over de bodemkwaliteit, waar dan ook in Nederland

Iedereen die in Nederland grondwerk verricht, is wettelijk verplicht om te onderzoeken of hierbij een milieudelict kan ontstaan. Dit lijkt een lastige opgave. Hoe onderzoek je of de bodemactiviteiten wellicht leiden tot gezondheidsproblemen, schade aan de nutsvoorzieningen of het milieu? Toch gaat dit verrassend eenvoudig.

Nazca Solutions beheert een database met daarin alle informatie over de bodemkwaliteit in Nederland. De database is de grootste in Nederland en bevat alle grondgegevens die ooit in Nederland zijn ingewonnen. Hierdoor is ondergrondse informatie zoals bodemkwaliteit, archeologie, de aanwezigheid van kabels, leidingen en meer direct voorhanden. Wie gebruik wil maken van deze informatiebron, dient eenvoudig een verzoek in via de website van Nazca Solutions, tekent op een kaartje aan over welk gebied hij informatie wil ontvangen en heeft deze drie minuten later in handen, exact volgens de CROW-richtlijnen.

Drievoudige taak

De eerste aanzet voor de opbouw van het databestand was in 1995, toen gemeentes verplicht werden om bodemgegevens beschikbaar te stellen aan grond-, weg- en waterbouwers, netbeheerders, vastgoedbedrijven en meer. Sinds enkele jaren kunnen aanvragers hier digitaal gebruik van maken. Bij het beheer van de database neemt Nazca Solutions een drievoudige taak op zich. Zij bewaakt de kwaliteit van de data. Zij volgt hierbij de wet en laat de rapportages aansluiten op de criteria van de overheid.

Met augmented reality zien gebruikers via hun smartphone of tablet virtueel de bodemgesteldheid van de plek waarop zich bevinden.

Real time informatie

Hierbij is Nazca Solutions ondertussen een genie in het ontwikkelen van hulpmiddelen. “We maken bijvoorbeeld gebruik van het Internet of Things (IoT)”, vertelt Nus Jurgens, directeur/eigenaar van Nazca Solutions. “We zetten sensoren in die de actuele situatie waarnemen. Informeert iemand naar de grondwaterstand in een gebied, dan wil hij weten of hij volgende week met droge voeten kan graven. Dankzij deze sensoren krijgt hij real time informatie. In dit kader zijn we ook altijd op zoek naar partijen die ons willen vertellen waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Waar kunnen wij met behulp van IoT nog verbeterslagen maken en hen nog beter van dienst zijn? We komen graag met hen in contact!”

Augmented reality

Voor de visuele weergave maakt Nazca Solutions gebruik van augmented reality. “Met deze techniek kun je iets toevoegen aan de werkelijkheid”, vertelt Jurgens. “Onze gebruikers kunnen dan via hun smartphone of tablet virtueel de bodemgesteldheid zien van de locatie waarop zij zich bevinden, compleet met de gegevens uit onze database.”

Door gebruikmaking van de database van Nazca Solutions doen gebruikers meer dan voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. Zij besparen tijd bij het aanleggen van kabels en leidingen en voorkomen calamiteiten, gezondheidsproblemen en milieudelicten.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details