Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Op weg naar een volledige herbruikbare weg

Op weg naar een volledige herbruikbare weg

Als verbindende factor tussen olieraffinaderijen en afnemers koopt Latexfalt bitumen in en bewerkt deze tot systemen en oplossingen voor toepassing in verschillende segmenten, waaronder de infra‑ sector. Het bedrijf uit Koudekerk aan den Rijn heeft voor de infrasector drie roadmaps geformuleerd met als doel te komen tot een volledig herbruikbare weg. “Technisch is het al mogelijk”, zegt Foeke Elzinga van Latexfalt enthousiast.

Latexfalt is actief in verschillende sectoren en exporteert zijn producten naar maar liefst vijftig landen wereldwijd. Denk dan aan producten als (kleeflaag)emulsies, betonbeschermende producten, slijtlagen, et cetera. “Specifiek voor de infrasector maken we onderscheid tussen warme en koude bindmiddelen”, legt Foeke uit. “Een paar jaar geleden hebben we een drietal roadmaps geformuleerd om als Latexfalt meerwaarde te bieden in de infrasector. Het gaat om een gezamenlijke ontwikkeling van producten en systemen die een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de infrasector en de maatschappij als geheel.”

Betere bitumen

De eerste roadmap gaat over het thema betere bitumen. Foeke: “Raffinaderijen kunnen steeds meer hoogwaardige producten uit aardolie halen. De huidige bitumen zijn qua samenstelling niet meer gelijk aan die van een aantal jaar geleden. Voor een kwalitatief goed wegdek is het essentieel dat de kwaliteit van de bitumen constant is. Wij hebben een methode ontwikkeld om bitumen te onderzoeken en deze waar nodig te modificeren met onze producten, bijvoorbeeld om de stabiliteit te verbeteren, de moleculaire structuur te herstellen, et cetera.”

Voor een kwalitatief goed wegdek is het essentieel dat de kwaliteit van de bitumen constant is.

 

Levensduur verlengend onderhoud

Rijkswaterstaat heeft in 2010 een prijsvraag uitgeschreven met als doel producten te ontwikkelen om het onderhoud aan wegen te kunnen uitstellen. “Nederland ligt vol met ZOAB en dat type asfalt heeft een beperkte houdbaarheid”, zegt Foeke. “Een van onze producten is gevalideerd om het onderhoud aan het asfalt uit te stellen. De verjongende component in onze Modimuls ZV-emulsie heeft een bewezen levensduurverlenging van tussen de drie en zes jaar.”

Horizontaal hergebruik

De derde roadmap tot slot focust zich op het hergebruik van oud asfalt en maakt de cirkel rond. “De bitumen eigenschappen van oud asfalt zijn door allerlei invloeden (Uv, stof, vervuiling, et cetera) door de jaren heen veranderd. Wij hebben een ‘verjonger’ ontwikkeld om de bitumen van het oude asfalt weer in originele toestand te herstellen. Het zorgt ervoor dat je het asfalt kan blijven hergebruiken en ook nog eens bij een lagere temperatuur in het productieproces. Het mes snijdt dus aan twee kanten. De werking van deze verjongende component, die gedoseerd wordt aangebracht, is wetenschappelijk onderbouwd.”

Door voortdurend de kwaliteit van bitumen te controleren, levensduur verlengend onderhoud te plegen en uiteindelijk horizontaal hergebruik mogelijk te maken, levert Latexfalt een wezenlijke bijdrage aan de verduurzaming van de infrasector.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details