Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Slimme, duurzame oplossingen voor de waterwereld

Slimme, duurzame oplossingen voor de waterwereld

Van familiebedrijf tot wereldspeler in pomptechnieken

Al 115 jaar worden bij Pentair in Winterswijk pompen gemaakt. Door goed in te spelen op wensen van klanten en ontwikkelingen in de markt heeft het bedrijf al vele innovaties op haar naam staan. De pompspecialist stopt overigens niet bij het leveren van de pomp ‘an sich’. Nee, de dienstverlening gaat veel verder. Steeds vaker wordt Pentair als partner ingeschakeld voor het bedenken en creëren van een totaaloplossing.

De slimme en duurzame pompoplossingen die Pentair in Winterswijk ontwikkelt, worden in vele branches toegepast. “Wij leveren zowel standaard- als maatwerkoplossingen”, begint Edwin Wolterink, projectmanager bij Pentair. “Met name in dat laatste zijn we heer en meester en in staat om in een vroeg stadium als partner mee te denken, ook in het systeem vóór en na de pomp. De focus ligt daarbij op R&D en engineering.” Zijn collega Raymond Meijnen, R&D-engineer vult aan: “Aan de hand van de individuele wensen van de opdrachtgever en de randvoorwaarden wordt voor elk project de meest optimale pomp geselecteerd. Als we denken dat het beter kan, ontwikkelen we een nieuwe pomp. Dat zorgt voor een iets hogere initiële investering, maar een beter rendement wordt in de exploitatiefase dubbel en dwars terugverdiend. Dat is de kracht van Pentair.”

Voor het project AWP levert Pentair tien rioolwater pompen voor de verschillende pompstations en een effluentgemaal. Daarnaast sloten ze een 15-jarig onderhoudscontract af.

 

Visvriendelijke pomp

Door die verregaande focus op R&D heeft Pentair diverse patenten op zijn naam staan. “We zijn sinds 2009 wereldwijd trendsetter met onze visvriendelijke pompen”, zegt Wolterink. “Zo hebben we onder meer vier pompen geleverd voor gemaal C. Mantel in Schardam, het grootste visvriendelijke gemaal van Nederland. Bijzonder is dat de pompen onderling uitwisselbaar zijn. Daarnaast is één van de pompen omkeerbaar, zodat deze in droge periodes gebruikt kan worden om water terug te pompen naar de polder. Een idee waarmee we veel lof in de tenderfase hebben geoogst.” Het visvriendelijke karakter van deze pompen wordt bepaald door de speciaal ontwikkelde vorm van de waaierschoepen, legt Meijnen uit. “Het zorgt voor een gunstige stroming in het water die de vis helpt om veilig door de pomp te migreren. Tevens is er meer ruimte tussen de schoepen. Ondanks de visvriendelijke aanpassingen haalt de pomp een vergelijkbaar rendement als dat van een conventionele pomp.” De visvriendelijke oplossingen van Pentair worden inmiddels niet alleen in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Engeland toegepast. Zo heeft Pentair recent visvriendelijke pompen geleverd voor de renovatie van het negentig jaar oude gemaal Keadby in Engeland.

Gemaal Lely nabij Medemblik wordt momenteel gerenoveerd. De oude pompen worden daarbij uitgerust met nieuwe, visvriendelijke waaiers.

 

Verstoppingsvrije waaier

Op het gebied van rioolwater is Pentair als pompleverancier betrokken bij de renovatie en vernieuwing van de afvalwaterpersleiding van Waterschap Brabantse Delta. Daarnaast ontwikkelden zij afgelopen jaar een verstoppingsvrije waaier voor rioolwaterpompen. “De toename van niet-oplosbare vezelrijke doekjes vormt een steeds groter probleem in de rioolwereld”, weet Wolterink. “Een verkeerde geometrie van de waaiers zorgt voor een boel ellende.” Meijnen: “We hebben een excentrische waaier ontwikkeld die voorkomt dat doekjes vastslaan op de schoepen. De verstoppingsvrije pompen hebben hun meerwaarde bewezen tijdens pilotprojecten in onder meer Rotterdam en Amsterdam. Hier draaien ze al ruim een jaar verstoppingsvrij. Het bespaart de gemeente jaarlijks vele tienduizenden euro’s aan onderhoud. Bovendien draaien de pompen, omdat ze niet vervuild raken, met een veel beter rendement. Een win-win situatie.”

“Voor ons is het belangrijk dat wij zo vroeg mogelijk betrokken worden in een project”, resumeert Wolterink. “Met alle kennis die we hier in huis hebben, kunnen wij een optimaal systeem ontwikkelen met een zo hoog mogelijk rendement en zo min mogelijk beheers- en onderhoudskosten gedurende de hele levensduur van de pomp. Op lange termijn is onze oplossing vaak de voordeligste.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details