Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Sterk in visvriendelijke pompen

Sterk in visvriendelijke pompen

Bosman Watermanagement is al ruim negentig jaar sterk in waterverzet. Sinds 1929 is het familiebedrijf actief in de polderbemaling en ontwikkelt en fabriceert pompen voor poldergemalen in alle soorten en maten. Sinds de invoering van de Europese Kaderrichtlijn Water richt Bosman zich sterk op de ontwikkeling van visvriendelijke pompen. En niet zonder succes. De prestaties zijn zelfs wetenschappelijk onderbouwd. Sinds 2012 zijn er tientallen pompen van het type Vision geleverd en geplaatst in gemalen in Nederland en Groot-Brittannië.

“De Europese Kaderrichtlijn Water verplicht waterschappen om een vrije vismigratie te organiseren binnen de stroomgebieden”, stelt Leo Kranenburg van Bosman Watermanagement. “Gemalen vormen daarin obstakels. Zeker de oudere pomptypes zijn niet altijd even visvriendelijk. In samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven is een literatuurstudie uitgevoerd naar het ontstaan van schade aan vissen in pompgemalen. Deze resultaten zijn meegenomen in de ontwikkeling van onze visvriendelijke pompen van het type Vision. Aanvankelijk beschikbaar met een betonnen slakkenhuis, maar later ook in een metalen variant. Dat laatste om ook bij renovaties een visvriendelijke pomp te kunnen installeren.”

Uit onafhankelijke veldtesten is gebleken dat de Vision-pompen 100% van de vis en paling ongeschonden doorlaten.

 

Wat maakt de Vision-pompen nu zo visvriendelijk? Kranenburg: “Het feit dat we een schroef-centrifugaal waaier gebruiken met slechts één schoep waarvan de vormgeving ook nog eens is geoptimaliseerd voor een zo laag mogelijke trefkans. Daarnaast draaien de pompen op lage snelheid en komen de vissen geen andere obstakels tegen in de pomp. Tijdens de ontwikkeling van de pomp heeft de Technische Universiteit Eindhoven een rekenmodel ontwikkeld om de kans op visschade te voorspellen op basis van het pompontwerp en de pompcondities. Het rekenmodel is later getoetst aan de praktijk en bleek een betrouwbare voorspelling te geven. Op die manier kunnen wij in de offertefase al garanties afgeven wat visveiligheid betreft. Uit onafhankelijke veldtesten is gebleken dat de Vision-pompen 100% van de vis en paling ongeschonden doorlaten. Sindsdien hebben we vele tientallen pompen geïnstalleerd bij voornamelijk waterschappen in Nederland en Groot-Brittannië.”

Momenteel werkt Bosman in opdracht van GMB aan het project ‘Aanpassen Waterhuishouding Waalwijk’ van Waterschap Brabantse Delta om het water in de polder beter op peil te kunnen houden. Het gaat om de levering van zeven visvriendelijke pompen van het type Vision, twee stuks in een betonnen slakkenhuis en vijf stuks in een metalen casing. Een en ander heeft te maken met de constructie van de gemalen. GMB heeft diverse pompfabrikanten laten vergelijken door een ingenieursbureau, waarbij gelet is op visveiligheid, inbouwdiepte, energieverbruik en aanschafkosten. Op alle onderdelen kwamen onze Vision pompen als beste uit de bus”, zegt Kranenburg trots.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details