Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Toegevoegde waarde voor opdrachtgever én omgeving

Toegevoegde waarde voor opdrachtgever én omgeving

DC Ara harmonieert architectuur, natuur, technologie en functionaliteit

In september 2022 is Heembouw gestart met de bouw van distributiecentrum Ara Almelo. De state-of-the art nieuwbouw op XL Businesspark Twente betreft een ontwikkeling van STELLAR DEVELOPMENT CV, een samenwerking tussen Heembouw en Stellar Development BV. Ara Almelo is in meerdere opzichten uniek. Het gebouw met 39.119 m2 warehouse, 2.597 m2 kantoren en 5.269 m2 mezzaninevloeren wordt omgeven door een opvallend ecologisch natuurscherm van circa vijftien meter hoog en een kilometer lang, waardoor het harmonieus op gaat in zijn omgeving. 

Het gebouw wordt omgeven door een opvallend ecologisch natuurscherm.

Distributiecentrum Ara Almelo is ontwikkeld door het eigen architecten­bureau van Heembouw: Heembouw Architecten. “Onder de titel STELLAR DEVELOPMENT CV ontwikkelen wij ook eigen projecten”, vertelt Michelle Dillewaard, werkvoorbereider bij Heembouw. “Ara Almelo is zo’n ontwikkeling. Heembouw Architecten heeft het ontwerp gemaakt en het distributiecentrum is verkocht aan de Duitse investeerder Union Investment Real Estate.” Het idee was om een gebouw neer te zetten waarin architectuur, natuur, technologie en functionaliteit harmonieus samenkomen, vertelt ze. “We zijn ervan overtuigd dat natuurinclusief bouwen de toekomst is. Vlakbij Ara Almelo ligt een natuurgebied. Het is de bedoeling dat het distributiecentrum een toegevoegde waarde heeft voor de omgeving en de biodiversiteit stimuleert. Bijvoorbeeld dankzij het grote natuurscherm, dat als het ware om het gebouw heen wordt gevouwen. Wat in eerste instantie is ingestoken om te voldoen aan de eisen vanuit het beeldkwaliteitsplan, wordt straks een geweldige plek voor vogels en insecten om te schuilen, foerageren en nestelen.”

Alle units hebben een uniforme look and feel.

Entreehal als paradepaardje

Ara Almelo beslaat zo’n 40.000 m² en omvat vier units met een kantoor, warehouse en loading docks. “Alle units hebben een uniforme look and feel”, vertelt Dillewaard. “Bovendien beschikken zij over een high end interieur. Zo is elke entree verrijkt met een boombank met interieurbeplanting. Het paradepaardje in ieder kantoor is echter de entreehal, met een opvallende houten wandafwerking bij de trap. Het feit dat de ruwbouw hier sterk samenhing met de afbouw, vormde een grote uitdaging. De positie van de trap raakte bijvoorbeeld aan de positie van de interieurcomponenten. Daardoor moesten we aan de voorkant, bij de bouwkundige engineering, al rekening houden met het interieur dat de architecten voor ogen hadden, terwijl dit normaal pas in een veel later stadium aan bod komt. Een wezenlijk andere manier van denken dus!” Heembouw en haar partners hebben voor dit project sowieso dingen gedaan die nooit eerder gedaan zijn. Als voorbeeld noemt Dillewaard het natuurscherm, maar ook het installatieconcept. “We hebben regelmatig met verschillende partijen aan tafel gezeten, om te bedenken hoe we dit allemaal voor elkaar konden krijgen. Het vergde wat puzzelwerk, maar dan is het ook ontzettend gaaf als het echt lukt!”

Het paradepaardje in ieder kantoor is de entreehal, met een opvallende houten wandafwerking bij de trap.

Natuurinclusief, duurzaam en toekomstbestendig

Natuurinclusiviteit is nauw verweven met duurzaamheid. In het ontwerp en de keuze voor alle materialen en technieken is gestreefd naar een zo laag mogelijke CO2-footprint, vertelt Dillewaard. Hierdoor presteert Ara Almelo 66% beter dan de wettelijke MPG-norm (Milieu Prestatie voor Gebouwen), dat er op toeziet dat er meer circulair en milieuvriendelijker wordt gebouwd. Bovendien krijgt het distributie­centrum een BREEAM-NL ‘Very Good’-certificering. “In navolging van de materialen en technieken hebben wij veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van een Last-Mile installatie­concept, dat het pand helemaal klaar maakt voor de toekomst: Capella by Stellar Development. Dit concept voor data en verlichting maakt het mogelijk om de installaties indien nodig later eenvoudig uit te breiden. Zo kunnen de loze units binnen het lichtlijnensysteem bijvoorbeeld gebruikt worden om extra databekabeling, extra verlichting of andere componenten toe te voegen.” In de toekomst zal dit concept ook bij andere projecten worden toegepast.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details