Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Unieke combinatie van sonderen en trillen voorziet in grote behoefte bij funderings- en sonderingsbedrijven

Unieke combinatie van sonderen en trillen voorziet in grote behoefte bij funderings- en sonderingsbedrijven

De vraag vanuit de markt voor goede kwaliteit sondeermachines en de mogelijkheid om lastige geologie te kunnen trotseren neemt toe. Eén van de reden waarom Eijkelkamp SonicSampDrill en GeoPoint Systems in 2018 de krachten hebben gebundeld. Onder de naam Eijkelkamp GeoPoint SoilSolutions werken zij aan innovaties die de mogelijkheden voor bodemonderzoek vergroten.

Op de vraag hoe de samenwerking destijds is ontstaan antwoord Rutger van Goethem, Sales Manager bij Royal Eijkelkamp: “Gezamenlijk hebben we een uniek concept ontwikkeld om het sonderen te integreren in een 150Hz sonische boorsysteem. De ‘Dutch Cone’, oftewel sondeer conus, is een Nederlandse uitvinding die wereldwijd meer en meer wordt ingezet.” Inmiddels is Eijkelkamp GeoPoint één van de grootste fabrikanten van deze conussen. Naast sondeerconussen bouwen zij inmiddels ook sondeermachines. “We willen innovatief en competitief zijn en slimme oplossingen bieden waar anderen niet aan hebben gedacht. We hebben een hele lijn sonderingsmachines ontwikkeld, allereerst gericht op machines die boren en sonderen combineren. Vervolgens hebben we een kleine variant gemaakt en zijn we afgelopen oktober gestart met de ontwikkeling van de echt grote sondeermachines, waarvan de eerste zijn verkocht en inmiddels geleverd.”

Klein maar fijn

Met de ontwikkeling van de kleine variant, heeft Eijkelkamp een niche in de markt opgezocht. Er zijn maar weinig alternatieven beschikbaar. Van Goethem: “Het is een bekend probleem; panden in bijvoorbeeld Amsterdam die zo scheef staan door een dalende grondwaterspiegel. Ook funderingen worden hierdoor beïnvloed en moeten vervangen worden. Daar hebben wij speciaal deze kleinere sondeermachines voor ontwikkeld. Zo compact dat de machine door een deur heen past, of zelfs eenvoudig uit- en weer in elkaar kan. Hierdoor is het mogelijk in een kelder een sondering te doen.”

Innovatief

“Door te luisteren naar de vraag vanuit de markt én door out-of-the-box te denken, ontstaan er innovatieve producten. Daarnaast besteden we erg veel aandacht aan de kwaliteit van onze producten, de look&feel én zorgen we dat het eenvoudiger is om onderhoud te plegen op onze machines. Bij de gecombineerde machines (boren en sonderen in één), zoals de SonicCPT en de Drill’n CPT blijven we doorontwikkelen, zodat onze klanten nóg efficiënter kunnen werken. Bij lastige geologie is het bijvoorbeeld door middel van 150Hz sonische trillingen mogelijk om de conus door harde lagen heen te drukken of een mantelbuis over de sondering te plaatsen, zodat deze nog dieper kan. Bovendien zijn de hoogfrequente trillingen ook te gebruiken om een heel mooi bodemmonster te steken van hoge kwaliteit. Dat kan niet echt of omslachtig met een normale sondeermachine. Goed nieuws dus voor geotechnische bedrijven gespecialiseerd in fundering onderzoek, de mining industrie, sondeer- en boorbedrijven.“

Klant- en toekomstgericht

Op dit moment is Eijkelkamp druk bezig met de bouw van de BC100 (Boxed CPT Crowler) en vier andere grote sondeerrupsen. “Door goede kwaliteit componenten te gebruiken, het onderhoud makkelijker te maken, uitstekende service te verlenen en diverse aandrijftechnieken te kunnen leveren, ontzorgen we de klant zodat die de focus kan houden op waar hij goed in is”, besluit Van Goethem.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details