Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Veilig accu’s opslaan en laden in de laadkluis
Het uitgangspunt in het ontwerp is een waardekluis die niet van binnenuit openspringt bij een explosie.

Veilig accu’s opslaan en laden in de laadkluis

Brand- en explosiebestendige waardekluis

Door de toenemende elektrificatie in de energietransitie neemt het aantal accu’s in snel tempo toe. Zo rijden er bijvoorbeeld steeds meer elektrische pompwagens. En accu’s brengen nu eenmaal brandgevaar met zich mee. Seefion ontwikkelde de oplossing: een veilige laadkluis. ‘Het uitgangspunt is een waardekluis die gegarandeerd niet openspringt bij een explosie.’

De kluizen zijn flexibel in te delen.

Seefion-oprichter Remco van Kuilenburg kwam drieënhalf jaar geleden op het idee van de laadkluis. Kuilenburgs buurman, een grote dealer van e-gereedschap, kreeg toen de vraag van de gemeente Apeldoorn om een veilige laadoplossing voor accu’s. “Op dat moment was er nog niets veiligs verkrijgbaar en werden omgebouwde vloeistofkasten gebruikt voor de opslag van accu’s. Deze kasten voldeden echter slechts aan de brandveiligheidseisen van buiten naar binnen. Voor een laadkluis is juist de brandveiligheid van binnen naar buiten belangrijk. Daarbij werden alleen de losse panelen van deze kasten getest, maar niet de hele kast.”

De kluizen zijn geschikt voor het laden én opslaan van accu’s.

Van Kuilenburg besloot zelf een oplossing te ontwikkelen. Hij ging hierbij uit van een waardekluis met hang- en sluitwerk dat gegarandeerd niet zou openspringen bij een explosie in de kluis. Eind 2020 bracht Seefion de eerste laadkluizen op de markt. Deze kluizen zijn voorzien van twintig stopcontacten met een normale 230 V-aansluiting en een rookmelder. Van Kuilenburg: “De eerste laadkluizen leverden we aan de gemeente Apeldoorn. Inmiddels waren we ook in gesprek met grote bedrijven. New York Pizza, bijvoorbeeld. Die hebben veel elektrische bezorgfietsen, maar konden zich niet meer verzekeren. Daarnaast vroeg verzekeringsmaatschappij Nationale Nederlanden ons om vier maten kluizen te ontwikkelen die aan hun eisen voldoen. Dat hebben we gedaan.”  

Eventuele accubrand blijft in de kluis.

Uitvoerig getest

De kluizen zijn getest door het gerenommeerde Duitse testinstituut MPA Dresden en beschikken over CE-markering. “De kluis heeft alle testen glansrijk doorstaan, inclusief de test met lithium-ionbrand. Onze kluis is de enige lithium-ionopslag ter wereld die volgens deze strengste testeisen is getest. Eventuele accubrand en -explosies blijven binnen in de kluis.” Seefion is in Duitsland verder betrokken bij het opstellen van Europese regelgeving voor het veilig opslaan en laden van accu’s, met onder andere TüV, KIWA en Europese verzekeraars.

Er zijn verschillende modellen laadkluizen.

De Seefion-kluizen zijn geschikt voor veel toepassingen en flexibel in te delen. Er passen zowel grote als kleine accu’s in, tot maximaal 48 stuks als er multiladers aanwezig zijn! Naast het opladen, zijn de kluizen ook goed te gebruiken om de accu’s op te bergen. Want ook als er niet geladen wordt, bestaat er gevaar op ontbranding. Daar­naast worden er veel accu’s gestolen en zijn deze kluizen niet open te krijgen. Ze zijn voor­zien van een codeslot, een multi­codeslot of inpasbaar op een bestaand toegangs­controle­systeem in een pand. Van Kuilenburg: “Op dit moment ben ik bezig met een testcasus bij een transportbedrijf in Roosendaal. Zij hebben pomp­wagens die op accu’s lopen en gaan deze laden in onze kluis.”

Door de toename van het aantal accu’s, neemt ook het risico op accubrand toe.

Er zijn inmiddels vier maten kluizen leverbaar en er komt er nog een nieuw model bij. De kluizen worden geleverd door een partnernetwerk in Nederland en België. De interesse is groot, aldus Van Kuilenburg. “We verwachten dat de vraag alleen maar zal toenemen. Zeker met de huidige, strenge wet- en regelgeving PGS 37-2 voor de opslag en het laden van accu’s. En de verzekeringsmaatschappijen leggen daar nog een laagje bovenop.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details