Of het nu gaat om de bescherming van kwetsbare weggebruikers of voorkoming van ongelukken onder uw werknemers, het verbeteren van de veiligheidsnormen moet altijd de hoogste prioriteit hebben voor degenen die grote voertuigen en zware machines besturen. Huib Slijkhuis, een expert op het gebied van voertuigveiligheid bij Brigade Electronics BV, bespreekt waarom verbetering van veiligheid op de weg en op werkterreinen essentieel is om fatale ongelukken te voorkomen.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zijn verkeersongevallen wereldwijd nu de op zeven na belangrijkste oorzaak van fatale ongelukken; ze eisen jaarlijks meer dan 1,35 miljoen levens en veroorzaken zo’n 50 miljoen verwondingen. Daarnaast meldt de WGO tevens dat een beroep in de bouw-, landbouw- en mijnbouwsector, waar veel verwondingen en dodelijke ongelukken door bewegende voertuigen en machines worden veroorzaakt, wereldwijd een van de beroepen met het hoogste risico is. Toch kunnen alle incidenten voorkomen worden.
Gepaste maatregelen voor de veiligheid van voertuigen en machines zijn cruciaal om problemen op de weg en op werkterreinen aan te pakken. Het is vanzelfsprekend belangrijk om redelijke voorzorgsmaatregelen te treffen. Maar om te waarborgen dat deze effectief blijven, is het essentieel dat ze op juiste wijze in het veiligheidsbeleid van het bedrijf geïntegreerd en aan bestuurders, operators en andere medewerkers doorgegeven worden.
Grondige opleiding is een fundamentele eerste stap om veiligheid op de weg en werkterreinen te handhaven en medewerkers in het hele bedrijf te doordringen van het veiligheidsbeleid – dat uniform en duidelijk dient te zijn. Effectieve opleiding helpt medewerkers zich vertrouwd te maken met potentiële gevaren; het leert hen hoe ze moeten reageren als er iets onverwachts gebeurt en om grondige risicobeoordelingen uit te voeren voordat ze met potentieel gevaarlijke projecten beginnen of onder moeilijke omstandigheden gaan werken.
Gespecialiseerde cursussen, uitgebreide groepsgewijze opleidingen en regelmatige opfriscursussen bieden medewerkers praktische leerervaringen en geven hen de beschikking over essentiële informatie om de hoogste normen van veiligheid te hanteren en onnodige incidenten te voorkomen.
Vanwege dode hoeken zijn voertuigen die bij lage snelheid manoeuvreren een van de meestvoorkomende oorzaken van fatale ongelukken en verwondingen bij voetgangers en andere kwetsbare weggebruikers. Evenzo loopt personeel dat op lawaaierige terreinen en onder moeilijke omstandigheden werkt, vaak met beperkt zicht, een extreem hoog risico van aanrijdingen met bewegende voertuigen en machines.
De introductie van veiligheidssystemen voor bedrijfsvoertuigen heeft niet alleen geholpen om de verkeersveiligheid te verbeteren, maar ook bijgedragen aan verbetering van de veiligheid in diverse sectoren, waaronder de bouw, landbouw, mijnbouw, steengroeven, scheepvaart en luchtvaart.
Om de veiligheid te verbeteren, kunnen er allerlei technologische oplossingen worden geïnstalleerd, afhankelijk van het voertuigtype en het gebruik. Op het voertuig gemonteerde 360-graden camera’s, zoals de Backeye360® van Brigade, bieden bestuurders bijvoorbeeld constant een panoramisch beeld van wat er rondom het voertuig gebeurt, dat zij op een in de cabine geïnstalleerd scherm in de gaten kunnen houden. Lenzen met een extreem brede hoek op de camera’s van deze systemen bieden een allesomvattend zicht op de omgeving rondom het voertuig, dat zelfs grote spiegels niet kunnen evenaren, om dode hoeken volledig te elimineren.
Op radar gebaseerde obstakeldetectie gebruikt radartechnologie met continue golven om bewegende en stilstaande objecten rondom het voertuig te detecteren en waarschuwt bestuurders met een akoestisch en visueel signaal, zodat ze op juiste wijze kunnen reageren.
Dit zijn slechts twee voorbeelden hoe voertuigen en machines met behulp van technologie veiliger kunnen worden gemaakt. Er zijn talrijke opties om uit te kiezen en specialisten zoals Brigade Electronics kunnen adviseren over de beste en veiligste apparaten om in alle behoeften te voorzien.
Naast opleiding en voertuigtechnologie helpt ook het doorvoeren van concrete veranderingen in de werkomgeving de kans op een ongeluk te verkleinen. Verandering van het tijdstip waarop bijzonder gevaarlijk werk wordt uitgevoerd, door dit bijvoorbeeld alleen in daglicht te doen, of beperking van het aantal mensen op terreinen waar voertuigen werken, zijn slechts een paar voorbeelden van manieren om botsingen te voorkomen en bewustheid te verhogen.
De veiligheidscultuur komt van boven. Het is daarom van essentieel belang om duidelijke en consistente veiligheidsboodschappen in te prenten. Dit is de sleutel tot een werkcultuur die veiligheid voorop zet en ervoor zorgt dat iedereen, zowel in het verkeer als op werkterreinen, zich volledig bewust is van beleidslijnen en procedures voor de beste – en veilige – werkwijzen.