Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Zeeuwse Reinigingsdienst zamelt glas in met nieuwe Volvo FM

Zeeuwse Reinigingsdienst zamelt glas in met nieuwe Volvo FM

Vooral manoeuvreerbaarheid, het goede zichtveld en de lage instap scoorden daarbij hoog. De levering kwam tot stand in samenwerking met Volvo Trucks-dealer Bluekens Truck en Bus en Volvo Trucks Nederland.

De ZRD richt zich voornamelijk op het inzamelen van huishoudelijk afval in een aantal Zeeuwse gemeenten. “Sinds kort voeren we ook de inzameling van flessenglas zelf uit”, vertelt directeur Paul Marinissen. “Denk aan conservenpotten, wijnflessen en frisdrankflessen. Voorheen deed een externe partij dat, maar wij vinden dat de inzameling van huishoudelijke afvalstromen onze kerntaak is en daarom voeren we deze taak nu volledig in eigen beheer uit in elf gemeenten.”

Hoogste totaalscore in praktijktest

De ZRD, eigendom van dertien Zeeuwse gemeenten, zocht via een openbare aanbesteding een geschikte truck voor deze nieuwe werkzaamheden. Marinissen: “Op basis van de inschrijvingen hebben we aan de hand van objectieve criteria verschillende merken met elkaar vergeleken en onze keus bepaald. Zo hebben we een praktijkdag gehouden waarbij trucks van verschillende merken op allerlei punten zijn getest en beoordeeld. De Volvo FM scoorde het best op prijs-kwaliteit.”

Lage instap

De Volvo FM onderscheidt zich op een aantal punten. Marinissen: “We komen met deze truck veel bij winkelcentra en daar is wendbaarheid een must. De Volvo FM is een compact voertuig, waarmee de chauffeur uitstekend kan manoeuvreren in krappe ruimten onder meer door de drie gestuurde assen en natuurlijk het elektronisch geregelde stuurbekrachtigingssysteem Volvo Dynamic Steering. Ook is het zicht rondom de cabine uitstekend, mede door de dodehoekcamera. Daarnaast scoorde de Volvo FM extra punten dankzij de lage instap met twee treden. De chauffeur leegt vijftig à zestig glasbakken per dag, dus dan is een makkelijke instap een groot voordeel.”

Met het oog op het werk- en rijcomfort is de Volvo FM rondom luchtgeveerd. “Onze chauffeur werkt nu een paar weken met deze truck en hij is zeer tevreden over het werk- en rijcomfort. Hij beschikt over een ruime cabine met een comfortabele chauffeursstoel. Ook de automatisch schakelende I-Shift-versnellingsbak maakt het werk in de praktijk een stuk makkelijker.”

De Volvo FM is door Elenbaas uit Poortvliet voorzien van een 26 tonmeter Palfinger autolaadkraan en 28-tons haakarmsysteem. De glascontainer heeft drie compartimenten voor de verschillende kleuren flessenglas. “We hebben extra aandacht besteed aan de bestickering, zodat duidelijk te zien is dat de verschillende glasstromen wit, bruin en groen daadwerkelijk gescheiden worden ingezameld.”

Onderhoudscontract

Het is de eerste Volvo-truck voor ZRD. Marinissen: “Ik ben zeer te spreken over de kennismaking met Volvo Trucks en Bluekens Truck en Bus. Zij hebben alles afgestemd met alle partijen die betrokken waren bij de opbouw en de afwerking, zodat wij daar verder geen omkijken naar hadden en precies de truck kregen afgeleverd die wij wilden hebben. Daarnaast hebben we een onderhoudscontract afgesloten zodat we ook op dat vlak de komende jaren worden ontzorgd.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details