Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
‘Zonder te trainen win je geen wedstrijd’
Jan Kraaijeveld Sales Director bij Slimstock.

‘Zonder te trainen win je geen wedstrijd’

Jan KraaijeveldSales Director bij Slimstock

In de wereld van logistiek en warehousing draait het om het hebben van kennis. Maar als je het mij vraagt ontbreekt het bij velen echter vaak aan die nodige kennis. Hoewel de wereld van voorraad altijd complex is, is er tegelijkertijd geen enkel probleem dat niet ook al eens door iemand anders is opgelost. Je moet om je heen blijven kijken, je moet durven vragen, je moet blijven leren.

Slimstock helpt sinds 1993 klanten om problemen op te lossen in de supply chain. Dat doen we wereldwijd met meer dan 400 deskundigen die werken vanuit 23 kantoren, waaronder het hoofdkantoor in Nederland. We helpen met onze software bedrijven om hun werk op gebied van planning en voorraadbeheersing beter te kunnen doen. Maar ondanks het feit dat onze software een fantastisch hulpmiddel is, is het ook niet meer dan dat. Je moet wel beschikken over kennis.

Voorraadplanning en voorraadmanagement zijn op universiteiten en hogescholen slechts een enkel vak, je kunt je er niet in specialiseren. Om die reden hebben wij onze eigen Slimstock Academy opgericht. Bij de Slimstock Academy kunnen onze klanten kosteloos hun kennis over voorraadplanning en – management op peil houden én vergroten. 

Ik vergelijk voorraadmanagement vaak met topsport. Topsporters worden niet per ongeluk de beste. Ze trainen iedere dag om tijdens een wedstrijd te kunnen pieken. Maar in onze sector zie je dat heel veel mensen iedere dag juist een wedstrijd spelen, maar geen tijd nemen om te trainen. En dus worden ze niet beter. Ik pleit er dus voor dat mensen meer gaan trainen, elkaar vaker gaan opzoeken. Door meer te trainen en kennis te delen sta je uiteindelijk sterker in de wedstrijd. En voor kennis hoef je meestal niet verder te kijken dan binnen een straal van 20 tot 30 kilometer van je eigen bedrijf. Daarbinnen bevindt zich iemand die jouw probleem al eens heeft opgelost en jou verder kan helpen.

Je kunt op verschillende manieren naar voorraad kijken. Kijk je door een financiële bril, dan is de voorraad eigenlijk altijd te hoog, maar door een logistieke bril is voorraad vooral een kwestie van plaats en tijd. Daarentegen is een inkoper slechts uit op een zo goed mogelijk deal en een verkoper vindt dat het verkeerde product op voorraad ligt. De trainingen van de Slimstock Academy zijn daarom beschikbaar voor iedereen in de branche, op verschillende niveaus. Van operationeel voorraadbeheer tot aan de tactiek en strategie. Want om nog even binnen de sport te blijven: een wedstrijd win je niet als je er geen teamprestatie van maakt. Ik kom nog te vaak bedrijven tegen waar men denkt: ‘ach, dat doen we wel even’. Maar met zo’n lakse instelling ga je geen topresultaten neerzetten. Alleen topteams behalen topprestaties. Kijk naar de Formule 1. Daar trainen ze zelfs geblinddoekt op een pitstop. Dat kun je overdreven vinden, maar juist door de kleinste details en deelgebieden eindeloos te trainen, krijg je het werk perfect in de vingers. 

Uiteindelijk zul je alle perspectieven op elkaar moeten afstemmen om de wedstrijd te kunnen winnen. Daar probeer ik zoveel mogelijk mensen bewust van te maken. Niet door zoveel mogelijk softwarepakketten te verkopen, maar door ze deelgenoot te maken van alle kennis die wij in de afgelopen jaren hebben verzameld. Door samen te trainen. Want zonder te trainen win je geen wedstrijd. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details