Plattform für Transport, Lagerung, interne und externe Logistik
Meer data in minder tijd en met behoud van kwaliteit
Met fotogrammetrische software werden duizenden foto’s verwerkt tot een gedetailleerd terreinmodel.

Meer data in minder tijd en met behoud van kwaliteit

In Zoetermeer werd een agrarisch gebied getransformeerd tot een gebied met een dubbele functie: recreatie en waterberging. Om een as-built model te maken van het grondwerk – met de exacte weergave van hoogtes en kadeprofielen – werd gebruikgemaakt van moderne landmeettechnieken. Drie dagen lang vloog een drone over het gebied van 350 hectare. Daarna waren alle gegevens voorhanden voor een volledig dekkend 3D-beeld met een hoog detailniveau.

Het 3D as-built model van het grondwerk van de Nieuwe Driemanspolder kwam tot stand door de samenwerking tussen ADCIM en GeoZICHT in opdracht van aannemerscombinatie de Dijkencombi. ADCIM is een adviesbureau in civiele techniek, infrastructuur en milieu. Zij bood ondersteuning bij een gedeelte van het uitvoeringsontwerp en verzorgde de maatvoering van de kunstwerken. GeoZICHT – gespecialiseerd in geodetische vraagstukken en inspecties met drones – bracht het complete terrein vanuit de lucht in kaart. Daarna verwerkten zij de duizenden foto’s met fotogrammetrische software tot bruikbare geoproducten, zoals een puntenwolk, terreinmodel en hoge resolutie orthofotomozaïek.

Drie dagen vloog de drone over het terrein. 350 ha grond werd gedetailleerd en nauwkeurig in beeld gebracht. De hoogtes zijn in kleur weergegeven.

Meer data in minder tijd

De hele exercitie gebeurde ook nog eens in hoog tempo. “Het vroeg slechts drie dagen vliegen om het gebied van 350 ha gedetailleerd en nauwkeurig in beeld te brengen”, vertelt Jan Vermeer, teamleider Geodesie en 3D-ontwerper bij ADCIM. “Binnen een paar dagen waren alle gegevens al verwerkt. Een vergelijkbaar resultaat met traditionele landmeettechnieken zou zeker vier tot vijf weken veldwerk vergen en een minder gedetailleerd model opleveren. Waar de traditionele landmeter 1 punt/5 m2 rapporteert, meet de drone ruim 100 punten/1 m2.”

Groeiend vertrouwen

Bob van der Meij, drone-specialist bij GeoZICHT, merkt dat overheden en bedrijven steeds vertrouwder raken met de inzet van drones. Drones leveren dan ook – juist bij het inspecteren van assets zoals bruggen, het karteren van terreinen en het realiseren van 3D-modellen – uiteenlopende meerwaarden op. “We hebben een sterk geodetische achtergrond”, licht van der Meij toe. “Drones zijn voor ons een middel, we gebruiken ze omdat ze efficiëntie, kwaliteit, veiligheid en betrouwbaarheid bieden. Daarnaast zijn we ROC-gecertificeerd, een vereiste omdat het gebied in het luchtruim van Rotterdam Airport ligt. Nu de sector en de markt professioneler worden, neemt het aantal aanvragen toe.”

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Auf diese Weise analysieren wir die Nutzung der Website und verbreiten das Nutzungskonzept.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?