De wereld van logistieke bouwers is relatief klein, vertellen projectleider Geert van Doorn en bedrijfsleider Franco Nooijen van Wouters-Schijndel. “Zonder te specialiseren, is het heel moeilijk om je te onderscheiden, het is geen wereld waar je zomaar inrolt. Daarom focussen wij ons op het bouwen van logistiek vastgoed.” Ze vertellen alles over het project DUI01 fase 1 en 2, waar het bedrijf nu hard aan werkt.
Voor het project DUI01 was de huurder al bekend voordat de werkzaamheden startten: het Zweedse kledingbedrijf NA-KD. Nooijen: “Dit is voor ons typisch zo’n opdracht waar we veel kennis van en ervaring in hebben. We hebben al vaker met opdrachtgever Intospace® gewerkt, dus toen we ook bij dit project weer mochten samenwerken, ging dat vlekkeloos.” Fase 1 van het project is succesvol afgesloten, Wouters-Schijndel is nu bezig met het heiwerk voor fase 2.
Het distributiecentrumproject in Duiven had een aantal uitdagingen voor Wouters-Schijndel. “Dat lag voornamelijk aan de locatie van het bouwperceel”, vertelt Van Doorn. “We bouwen in de invloedsfeer van rivier de IJssel en dat zorgt voor allerlei voorwaarden vanuit de watervergunning en het hoogwater-actieplan.” Zo moeten de waterstanden constant gemonitord worden. In het geval van hoge waterstand, moeten bijvoorbeeld de heiwerkzaamheden stoppen. Tijdens hoogwater kan dat namelijk kwelwater opduwen.
Een van de innovaties van het toekomstige distributiecentrum van NA-KD is het grote Autostore-systeem: een geautomatiseerd systeem dat goederen binnen het distributiecentrum verplaatst. “De installatie van zo’n systeem heeft veel raakvlakken met bouwkundige en installatietechnische onderdelen. Met onze ervaring en kennis uit eerdere projecten, kunnen we de huurder goed ondersteunen in het proces.”
Wie logistiek zegt, zegt ook ‘verdozing’. Distributiecentra zijn vaak grote, rechthoekige gebouwen die een flinke invloed hebben op het landschap. “Dit nieuwe distributiecentrum is duurzaam ontworpen, met het landschap in het achterhoofd. Intospace® heeft veel aandacht besteed aan het ontwerp van het gebouw, dat met veel ramen een prettige werkomgeving is. Ook heeft Intospace® van het kantoor iets bijzonders gemaakt, als blikvanger voor het industrieterrein”, vertelt
Van Doorn.
Samen met Intospace®, de landschapsarchitect, de ecoloog en andere belanghebbenden is er een groenplan gemaakt. “Het distributiecentrum krijgt een ‘groene’ gevel, bekleed met allerlei inheemse planten. Daarmee past het distributiecentrum zo goed mogelijk in de omgeving. De eerste boom is symbolisch geplant, de rest volgt in het juiste seizoen. De groenvoorziening maakt het pand ook mooi om te zien vanaf de snelweg.”
Door de inheemse planten is de wand waardevol voor de lokale natuur en ziet deze er in alle seizoenen goed uit. Van Doorn: “Met een BREEAM-certificaat van de graad ‘Excellent’ voldoet het gebouw aan de hoogste duurzaamheidsstandaarden. Daarnaast streven we samen met Intospace® naar een WELL-certificaat van de graad ‘Gold’. Dat houdt in dat we op hoog niveau rekening houden met de gezondheid en het welzijn van de mensen die er werken.”
“Samen met Intospace® kunnen we met onze ervaring en kennis NA-KD begeleiden bij alles wat er komt kijken bij het bouwen van een distributiecentrum. Zo hebben we bijvoorbeeld een planning gemaakt met beslismomenten voor de huurder. Zo zorgen we ervoor dat de kosten zo beperkt mogelijk zijn. Na de oplevering kan de huurder zo eenvoudig mogelijk het pand in. We zorgen er altijd voor dat het opgeleverde pand voldoet aan alle wensen van de klant!”