Platform on transportation, warehousing, internal and external logistics
Emissievrij vergroot kans op de opdracht
De vraag naar elektrische machines is enorm. Niet alleen in Nederland maar ook vanuit Zweden en Noorwegen, waar De Schans eveneens actief is.

Emissievrij vergroot kans op de opdracht

Elektrische machines zijn in opmars, maar het aanbod is nog beperkt. Als stratenmaker zonder een e-machine loop je steeds vaker het risico uitgesloten te worden bij een aanbesteding. Voor De Schans, met een jarenlange ervaring op het gebied van compact materieel, was dat reden om onder de merk-naam Relly drie nieuwe wielladers te ontwikkelen met een capaciteit van 1.000, 1.300 en 1.800 kg. 

De Relly 100 is de lichtste van een volkomen nieuwe serie emissievrije machines met hefvermogens van 1.000, 1.300 en 1.800 kg. “De vraag naar elektrisch neemt sterk toe”, vertelt Jan-Willem Slegh van De Schans in Hedel. “Nederland behoort daarbij tot de koplopers, samen met Zweden en Noorwegen, landen waar we ook actief zijn. Het aanbod is echter beperkt, terwijl de vraag juist in het compacte segment waarin wij actief zijn zeer groot is. In de loop der jaren hebben we veel ervaring opgedaan met aanpassingen. Zelf een geheel nieuwe elektrische wiellader bouwen was een logisch vervolg.”

Stratenmakers zijn de belangrijkste doelgroep van De Schans, terwijl ook hoveniers het bedrijf weten te vinden. Kenmerkend voor de Relly is een simpele bediening en een grote wendbaarheid. Het rijklare gewicht bedraagt 1.250 kg. Aan de ontwikkeling van de Relly 100, 130 en 180 is gewerkt door een vierkoppig team, met Gijs Oomen als software- en elektronica-expert, Vincent Luites als mechanical engineer en 3D-ontwikkelaar en Jarny Hoskam die het mechanische werk voor zijn rekening nam. Wim van Overdam, ten slotte, heeft als ‘operations manager’ de verbindende taak het totale project te sturen.

De Schans heeft veel ervaring opgedaan in de straatmakersbranche en dus moet de Relly een ideale machine zijn om machinaal mee te bestraten.

Nieuw, doordacht concept

Bij elektrificatie wordt vaak een fossiele machine als basis gebruikt. “Begrijpelijk”, vindt Vincent Luites. “Maar gaandeweg ontdekten we dat dit niet ideaal is. Een elektromotor kun je gemakkelijker een andere plek geven dan een diesel en dan kun je ook voor andere componenten de meest logische plek zoeken. Neem de elektromotor en de hydraulische pomp, die zitten bij de Relly met een speciaal voor dit doel gekozen riemaandrijving gekoppeld naast elkaar.”

Proportionele joystick

Eenvoudige bediening en een vertrouwd gevoel, bij een elektrische machine moet je dan soms ‘omdenken’. Jarny Hoskam noemt het ‘gaspedaal’ als voorbeeld. “Bij een dieselmotor regelt een stang tussen pedaal en brandstofpomp de gasdoorvoer. Bij een elektromotor bedient het stroompedaal een potmeter. Die moet je heel subtiel afregelen om hetzelfde gevoel in het pedaal te krijgen. Een elektromotor levert immers meteen het volle koppel en je wilt niet dat je wordt gelanceerd als je het pedaal licht indrukt.”

De Schans brengt de nieuwe Relly kniklader op de markt in drie uitvoeringen, met hefvermogens van 1.000, 1.300 en 1.800 kg.

Meer mogelijkheden

Jarny vertelt dat zo’n proportioneel ventielenblok diverse voordelen heeft. “Bij proportionele bediening kun je niet alleen de reactiesnelheid instellen, maar ook meerdere functies inprogrammeren. Je hebt veel meer toepassingsmogelijkheden en hoeft bij het wisselen van hulpstukken niet langdurig te sleutelen. Je kiest via het touchscreen display een andere functie en kunt aan het werk. Standaard zijn er drie menu’s. Om te beginnen heb je shovelbediening en machinaal straten. Een legklem stuur je met een zijwaartse beweging van de joystick, zoals de stratenmaker dat graag heeft. Het derde menu, bijvoorbeeld voor een veegmachine of maaier, regelen wij in naar wens van de klant.”

Relly is een 100% Nederlands product. Een carrosseriebouwer verzorgt de bouw van het chassis en de montage van de basistechniek. In Hedel worden de laatste componenten gemonteerd en wordt de machine zorgvuldig ingeregeld voor aflevering. De productie is inmiddels begonnen, met een opbouw naar meer dan vierhonderd stuks per jaar.   

"*" indicates required fields

Send us a message

This field is for validation purposes and should be left unchanged.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?