Movu brengt eenvoudigere automatisering naar elk magazijn. Daardoor kunnen eindklanten en integrators wereldwijd profiteren van een naadloos en gebruiksvriendelijk plug-and-play-ecosysteem voor magazijnautomatisering.
stow Group, een wereldwijd erkende leider in het ontwerpen, produceren en implementeren van geavanceerde opslagoplossingen en geautomatiseerde magazijnsystemen, heeft het nieuwe merk ‘Movu’ gelanceerd. Het is ontwikkeld om de businessunit ‘Robotics’ te versterken en te voldoen aan de sterk toenemende vraag naar automatiserings- en roboticaoplossingen. Het nieuwe merk vervangt de naam ‘stow Robotics’ en valt samen met stow Racking binnen de stow Group.
“De filosofie van Movu is: ‘no warehouse left behind’. Dit realiseren we door automatisering aan te bieden met eenvoudigere, modulaire, schaalbare, flexibele en efficiënte oplossingen en klanten te helpen hun magazijnen te upgraden”, zegt Jos De Vuyst, CEO van stow Group. “stow biedt mogelijkheden aan voor automatisering en robotica in bedrijven die dit anders moeilijk zouden kunnen implementeren.”
“De grote eenvoud van onze oplossingen vermindert de risico’s voor klanten en versnelt de uitrol om hen te helpen bij uitdagingen als een tekort aan arbeidskrachten, kostenstijgingen, opslagdichtheid, groeiende volumes en het verbeteren van de nauwkeurigheid.”
Het portfolio van het merk omvat de ‘Movu atlas’, een zelfaangedreven palletcarrier die in alle richtingen in een rek kan rijden, waardoor zeer compacte palletmagazijnen mogelijk worden – van een kleiner project met een paar duizend palletplaatsen tot grote projecten met wel 80.000 palletplaatsen.
Het 3D-storage- en fulfillmentsysteem ‘Movu escala’ gebruikt shuttles om bakken in een rek te verplaatsen, waarbij de shuttles met behulp van hellingen van het ene naar het andere niveau rijden.
De opslagdichtheid, productiviteit en nauwkeurigheid worden gemaximaliseerd voor het leveren van goederen aan pickingstations van de orderpickers. Net als bij atlas kan de capaciteit worden uitgebreid met extra opslagmodules en kunnen de prestaties worden verbeterd met extra shuttles.
De ‘Movu eligo’ piecepickingrobot, geïntroduceerd op 19 september, kan naadloos geïntegreerd worden als een pickingstation bij de escala. Movu eligo kan 600 picks per uur uitvoeren, waarbij het SKU’s (stock keeping units) verplaatst van een single-SKU-broncontainer naar een gemixte SKU-bestemmingscontainer.
Voor het transport van pallets en bakken naar de shuttlesystemen zijn er de ‘Movu ifollow’ autonome mobiele robots (AMR’s), die in vrieshuizen kunnen werken en kunnen samenwerken met orderpickers. Samen met de juiste ondersteunende software kunnen deze oplossingen worden aangeboden ofwel als zelfstandige producten, ofwel geïntegreerd in een autonoom subsysteem als een totaaloplossing, ter verbetering van de prestaties, veerkracht en serviceniveaus van de klant.
Live demonstraties zijn te bezichtigen in het gloednieuwe, state-of-the-art Experience Centre – een van de grootste in Europa – in het nieuwe hoofdkantoor van Movu in Lokeren.
Daar wordt ook diepgaand inzicht geboden in het Movu Warehouse Execution System dat bestaat uit Movu ops voor het beheer van alle handelingen: de ‘Movu tower’ voor de controle en beschikbaarheid van de meest geschikte shuttle of AMR, en de ‘Movu pilot’ die zorgt voor de uitvoering van orders op elke individuele shuttle of AMR. Het nieuwe hoofdkantoor combineert zo productie, R&D, sales en het Experience Centre om de voortdurende innovatie en groei van Movute stimuleren. ■