In uitdagende economische omstandigheden staat Begra Magazijninrichting klaar om bedrijven te helpen met innovatieve en kostenefficiënte magazijnoplossingen. Onder leiding van CEO Lars de Kock werkt Begra dagelijks aan het verbeteren van magazijninrichtingen voor met name de mkb-sector. Vanuit zijn expertise deelt De Kock de belangrijke thema’s in de wereld van de magazijninrichting.
Begra is de grootste gespecialiseerde groothandel in magazijnoplossingen in de Benelux. Het bedrijf heeft een breed aanbod van producten en diensten: van stellingen en entresolvloeren tot magazijninspecties. De Kock legt uit: “We begeleiden bedrijven van advies en ontwerp tot montage en oplevering.” Dit betekent dat Begra zich niet alleen richt op de verkoop van producten, maar ook op maatwerkoplossingen die aansluiten bij de unieke behoeften van elk magazijn. Wat Begra uniek maakt? Haar klantbenadering: “We gaan altijd persoonlijk en vrijblijvend langs bij onze klanten om de situatie te bekijken. Want als je de situatie écht ziet, vind je veel meer verbeterkansen dan je op afstand doet. Vaak zijn dat zaken waar klanten zelf nog niet aan dachten. Magazijnoptimalisatie is écht een specialisme.”
De huidige economische omstandigheden maken verhuizingen vaak duur en complex, waardoor bedrijven genoodzaakt zijn hun bestaande ruimtes beter te benutten. Daarnaast groeit de vraag naar gebruikte stellingen en neemt het belang van veiligheid in magazijnen toe. Deze drie thema’s – ruimteoptimalisatie, duurzaamheid door hergebruik, en veiligheid – zijn volgens Begra belangrijke thema’s in de huidige markt. Begra speelt hierop in met gerichte oplossingen.
Tijdens de coronaperiode hebben veel bedrijven geïnvesteerd in extra magazijnruimte. De laatste jaren is uitbreiding van opslagruimte echter een stuk moeilijker geworden. “Logistiek vastgoed is de afgelopen jaren bijna in prijs verdubbeld, financiering is duurder geworden, vergunningstrajecten langer en complexer, de stroomnetten zitten vol, en het macro-economische vertrouwen is nog steeds laag”, aldus De Kock. Dat maakt het belangrijker om bestaande ruimte beter te benutten.
Volgens De Kock zijn die mogelijkheden vaak aanwezig. “In de meeste magazijnen zit nog veel ongebruikte ‘lucht’. Wij zien met name in het mkb-segment dat er vaak tot wel 50 procent meer opslagcapaciteit kan worden gecreëerd. Bijvoorbeeld door het gebruik van tussenvloeren bestaande uit één of meerdere verdiepingen, waarbij stellingmateriaal soms als dragende constructie dient. Of met verrijdbare stellingen of inrijstellingen. En soms gewoon door slimmere indelingen.”
De vraag naar dergelijke oplossingen is de afgelopen jaren toegenomen, en dat is de reden dat Begra de afgelopen jaren heeft geïnvesteerd in meer advies op locatie. “Wij zijn de afgelopen jaren veel laagdrempeliger naar klanten toegegaan voor vrijblijvend advies. Vroeger deden we dit alleen als we het echt nodig achtten, nu komen we langs bij iedereen die daarom vraagt. Want we weten: als we langskomen, dan vinden we altijd verbeterkansen”, aldus De Kock.
Door als onafhankelijke aanbieder samen te werken met veel verschillende fabrikanten, kan Begra bovendien vaak preciezer aansluiten bij de behoeftes. “We zien nog te vaak in onze markt dat groothandels of fabrikanten een beperkt scala aan oplossingen hebben en dat als one-size-fits-all proberen te verkopen. Door ons volume als marktleider en onze onafhankelijkheid hebben we het breedste aanbod en kunnen we vaak veel creatiever zijn in het vinden van de beste oplossing. Beter in functionaliteit en tegen lagere kosten.”
Een andere belangrijke trend is de toegenomen vraag naar gebruikte stellingen. “We zien steeds meer bedrijven die bewust kiezen voor gebruikte magazijnstellingen”, zegt De Kock. “Gebruikte stellingen zijn tot wel 40 procent goedkoper dan nieuwe, en bieden vaak nog jarenlange kwaliteit.” Deze optie biedt niet alleen kostenvoordelen, maar draagt ook bij aan duurzaamheid. De Kock benadrukt het belang van deze oplossing: “Het is een groene keuze, omdat het nieuwe productieprocessen en daarmee uitstoot voorkomt. Een zeldzaam geval, waarbij de groenste oplossing ook nog eens de voordeligste oplossing is. Win-win. ”
Begra speelt hierop in door de naar eigen zeggen grootste voorraad gebruikte stellingen en tussenvloeren van de Benelux aan te houden. Met een eigen team van gecertificeerde magazijninspecteurs wordt de kwaliteit gecontroleerd. “Onze mensen zitten in de normcommissies en zijn daardoor tot in groot detail op de hoogte van de kwaliteits- en veiligheidseisen.”
Het derde thema is veiligheid. Hoewel bedrijven vaak investeren in kwalitatieve magazijninrichtingen, is er nog weinig bewustzijn over de noodzaak van regelmatige keuring en inspectie. “Het is verrassend hoeveel bedrijven niet weten dat magazijnstellingen jaarlijks geïnspecteerd moeten worden”, aldus De Kock. Deze inspecties zijn essentieel om ongelukken en aansprakelijkheidsproblemen te voorkomen. In Nederland en België heeft Begra hier een eigen inspectiebedrijf voor opgezet: Safety Support, met acht gecertificeerde inspecteurs.
“Een jaarlijkse controle kost vaak slechts enkele honderden euro’s, maar kan bedrijven veel kosten besparen door veiligheidsrisico’s te minimaliseren. Je wilt niet dat een klein probleem uitgroeit tot een ramp, omdat er geen inspectie heeft plaatsgevonden”, benadrukt De Kock. Bovendien ziet Begra een toename in handhaving door de Arbeidsinspectie, waarbij gebrekkig onderhoud tot hoge boetes kan leiden. “Bij een ongeval keert de verzekering niet uit als je je magazijnstellingen niet periodiek hebt laten inspecteren, of als benodigde reparaties niet zijn uitgevoerd. Bij nalatigheid kun je zelfs persoonlijk aansprakelijk gesteld worden. Het is een totaal onverantwoord risico. Als je niet in een auto rijdt zonder APK-keuring, waarom zou je dan je magazijnstellingen niet inspecteren?”
Met de focus op ruimtebenutting, duurzaamheid en veiligheid biedt Begra een totaaloplossing die bedrijven helpt om binnen de huidige uitdagingen het meeste uit hun magazijn te halen. De Kock besluit: “Ons doel is om bedrijven niet alleen te ontzorgen, maar ook om hen te inspireren en ondersteunen bij de transitie naar duurzamer en veiliger magazijnbeheer.