In Horst aan de Maas, Greenport Venlo, is begin maart 2021 gestart met de bouw van de nieuwe, hypermoderne productielocatie voor Hessing Supervers. Naast een Technische Dienst (TD) gebouw omvat deze nieuwbouw een hypermoderne fabriek van circa 65.000 m2 vloeroppervlak, waarin meer dan 100 verschillende productielijnen komen. Met 46.000 m2 begane grondvloeren en 17.500 m2 verdiepingsvloeren is deze nieuwbouw het grootste project uit de geschiedenis van Bouwbedrijf van de Ven.
Hessing Supervers verwerkt verse groenten en fruit tot panklare producten en maaltijdsalades. Het bedrijf levert wekelijks miljoenen verpakkingen met verse en gezonde producten aan fastfoodketens, groothandels, (inflight) cateraars en supermarkten zoals Jumbo, Sligro en PLUS, waarvoor Bouwbedrijf van de Ven al grote gemechaniseerde distributiecentra bouwde. “In dit project zijn wij in opdracht van Hessing Supervers verantwoordelijk voor de complete bouw, installaties en infrawerkzaamheden”, vertelt Mark Hamers, Projectleider bij Bouwbedrijf van de Ven. “Onder deze installaties vallen niet alleen de werktuigbouwkundige en elektrotechnische voorzieningen, maar ook de sprinklerinstallaties, koeltechnieken en een deel van de procesinstallaties (perslucht, koud water, warm water, …). Bijzonder is bovendien de installatie voor de reiniging en desinfectie van alle proceswater. In de Fabriek van de Toekomst wordt enorm veel proceswater gebruikt én gerecupereerd. Bovendien wordt het hele pand gekoeld, wat specifieke eisen stelt aan de materialen en detailleringen.”
De Fabriek van de Toekomst wordt op staal gefundeerd, vertelt Hamers. “Bijzonder is het middengedeelte, dat bestaat uit een betonnen verdiepingsvloer van 15.000 m2 op staal, met breedplaatvloeren en balkbodems. Ook zijn betonnen bakken voorzien die onder de vloer uitsteken en waarin straks de procesinstallaties voor de productie komen. De rest van de constructie wordt opgebouwd uit staal. Inmiddels is deze constructie voor 30% gevorderd. Zodra op hoogte, wordt de staalconstructie afgewerkt met dakplaten met PIR-isolatie. Voor de gevelafwerking is gekozen voor sandwichpanelen. De kantoorstrook wordt afgewerkt met vliesgevels in combinatie met een gevelband van aluminium composiet beplating.”
Het TD-gebouw, van waaruit alle installaties worden gevoed, kent een vergelijkbare opbouw met staal, gevelpanelen en vliesgevels. “Voor de verdiepingsvloeren in dit gebouw is gekozen voor kanaalplaatvloeren.” De ruwbouw van het TD-gebouw is inmiddels gereed, vertelt Hamers. “Recent zijn we hier gestart met de afbouwwerkzaamheden en het aansluiten van alle technische installatievoorzieningen.” In de toekomst wordt het dak van de nieuwbouw voorzien van zonnepanelen (5 MW). Ook wordt op het terrein een waterberging van 4.400 m3 aangelegd.
De volledige nieuwbouw moet bij oplevering voldoen aan hoge eisen op het gebied van duurzaamheid en voedselhygiëne. “De productielocatie wordt gebouwd conform duurzaamheidsstandaard BREEAM-NL ‘Very Good’ en functioneert straks all-electric. De restwarmte die vrijkomt bij het koelproces, wordt efficiënt benut om ruimtes met een warmtevraag te verwarmen”, aldus Hamers. “Bijzonder is de installatie van zo’n 45.000 m2 beloopbare sandwichpanelenplafonds, waarboven alle techniek wordt weggewerkt. Een speciaal kwaliteitsteam ziet erop toe dat de ‘low care’, ‘medium care’ en ‘high care’ zones in het gebouw exact volgens de care-eisen worden opgeleverd.”
De productieruimten in de Fabriek van de Toekomst worden ingedeeld met behulp van sandwichpanelen. “In mei moeten de eerste ruimtes worden opgeleverd aan ABB, die verantwoordelijk is voor de machines en automatisering. De fabriek komt namelijk vol te staan met machines voor het efficiënt en snel keuren, wassen, snijden, mengen en verpakken van duizenden kilo’s groente en fruit”, aldus Hamers. Bouwbedrijf van de Ven verzorgt hiervoor de voedingen, voor o.a. koud en warm water, perslucht, technische gassen, elektra en data. “Zodra de machines zijn aangesloten en getest, zullen wij bovendien de laatste sturingen aanbrengen, aanrijbeveiligingen monteren en deuren afhangen.”
De nieuwbouw moet eind november worden opgeleverd. Begin 2023 zullen de eerste productiemachines worden opgestart. Eind dat jaar moet de nieuwbouw volledig operationeel zijn.
‘Groen licht’
In het ‘Agrifood’ gebied in Noord-Limburg wordt op dit moment hard gewerkt door de mannen van gevelbouwer JM van Delft & zn. In opdracht van één van hun vaste partners, Bouwbedrijf van de Ven, wordt er ruim 1.000 m2 aan aluminium kozijnen en vliesgevels gemonteerd. Waar fase 1, de techniekruimte, inmiddels is afgerond, wordt er de komende periode gestart met het monteren van de indrukkende vliesgevel die straks dé eyecatcher van de omgeving gaat worden.
Een imponerende gevel die door het gebruik van aluminium perfect past bij deze ‘Fabriek van de Toekomst’ en haar duurzaamheids- en innovatieplannen. “De uitdaging bij dit project zit hem in de doorlooptijd waarin het nieuwe pand gebouwd wordt. Waar het dak er nog niet op zit, gaat het monteren van de vliesgevel al van start. Door onze langdurige en fijne samenwerking met Bouwbedrijf van de Ven hebben wij deze uitdaging met alle betrokken partijen opgepakt en ervoor kunnen zorgen dat alles volgens planning verloopt”, vertelt Albert Emmers, projectleider bij JM van Delft.
De gevel zal naar verwachting rond de bouwvak opgeleverd gaan worden.