Platform over transport, opslag, interne en externe logistiek
Een kwart kilometer distributiecentrum. Bouwen van links naar rechts

Een kwart kilometer distributiecentrum. Bouwen van links naar rechts

De meeste distributiecentra hebben de vorm van een massieve rechthoek. Het distributiecentrum voor AFL Barendrecht daarentegen is ook nog eens langgerekt; 250 meter bij 46 meter. Dat heeft consequenties voor de uitvoering.

Een afmeting van 250 meter bij 46 meter heeft consequenties voor de uitvoering.

Als internationaal transportbedrijf in groente en fruit was AFL Barendrecht op zoek naar een nieuw distributiecentrum. Om dit te realiseren, klopte zij aan bij Hercuton. Niet alleen om een passend gebouw te realiseren, maar ook voor ondersteuning bij de financiering. “Samen hebben we alle mogelijkheden de revue laten passeren”, vertelt Jack van den Broek, Commercieel Manager bij Hercuton. “We zijn uitgekomen bij de volledige huur van een nieuw bedrijfspand op maat.”

Om de koude binnen te houden, worden de docks uitwendig geplaatst.

Van links naar rechts

Het maatwerkpand voor AFL omvat een gekoeld warehouse voor op- en overslag met een oppervlakte van 12.000 m2, een ompakafdeling en kantoorruimte voor verhuur, een mezzaninevloer van 4.000 m2 en een kantoor voor AFL zelf. En dit allemaal in een langgerekt bouwvolume, waarbij het kantoor centraal op de begane grond is gesitueerd. “Dit had nogal wat logistieke gevolgen”, vertelt projectleider Maikel Monde. “In de regel bouw je van achter naar voor, waarbij je de bouw van het kantoor het liefst zo vroeg mogelijk in het bouwproces plant. Dit vereist namelijk doorgaans de meeste afbouwwerkzaamheden.” 

Een regenperiode kan de planning volledig op z’n kop zetten.

Een complex geheel

Na intensief puzzelwerk dienden de op­lossingen zich aan. Bij een aanpak van links naar rechts wordt de technische ruimte – met de installaties voor de koel- en vriescellen en de hoofd­verdeelkast voor de elektrische installatie van de hal – relatief snel gerealiseerd. De mezzanine­vloer wordt vervangen door een gesloten verdiepings­vloer en op twee plaatsen in de verdiepings­vloer worden grote sparingen aan­gebracht voor de goederen-/palletlift. Monde: “Dit is het in een nutshell, maar de complexiteit is groot. Denk alleen al aan waar je op het gebied van veilig­heid rekening mee moet houden als de sparingen in de verdiepings­vloer worden aan­gelegd, terwijl beneden ook allerlei werkzaam­heden plaatsvinden.” Extra aandacht wordt besteed aan de Rc-waarde en lucht­dichtheid van het pand om straks de opgewekte koude binnen te houden. Hier­voor worden de docks en levellers buiten de voorgevel geplaatst in los­staande dockhuisjes.

De meeste distributiecentra hebben de vorm van een massief rechthoek. Het distributiecentrum voor AFL is ook nog eens langgerekt.

BREEAM ‘Excellent’

Vanwege de hoge duurzaamheidsambitie – het BREEAM ‘Excellent’-certificaat – kiest Hercuton voor duurzame, circulaire materialen en toepassingen. De installaties worden ultra-energiezuinig, energie wordt opgewekt door zonnepanelen, ledverlichting wordt uitgerust met bewegingssensoren en het beton is (deels) circulair. “Dit is een greep uit de vele milieumaatregelen. Werken volgens de normen van een BREEAM-certificering is voor ons inmiddels een zeer bekend traject.”

Veiligheid op één

De oplevering van het distributiecentrum is in overleg gepland op 1 augustus 2024. Zoals het er nu uitziet, is dat haalbaar. Maar Monde wil hier toch een kanttekening bij plaatsen. “Hoe zorgvuldig je de planning ook maakt, een regen-, vorst- of stormperiode kan die planning volledig op z’n kop zetten. Dan onderzoeken we samen met de onderaannemers of we wellicht nog slimmer of anders kunnen werken om de planning te halen. Uiteraard alleen als de veiligheid geborgd is.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?