Reijrink Staalconstructie heeft het eerste volledig herbruikbare staalbouwsysteem geïntroduceerd, Skellet genaamd. Gepatenteerd en met de verkooprechten voor de Benelux en Duitsland op zak, is in januari de bouw van de nieuwe divisie, Reijrink Skellet, gestart om medio maart volledig in productie te kunnen gaan. Skellet is een soort stalen ‘meccano’ constructiesysteem dat tot het kleinste onderdeel demonteerbaar is. Zowel de profielen als de verbindingsstukken zijn volledig herbruikbaar, waardoor ze tevens een hoge restwaarde behouden. Het biedt eindeloos veel mogelijkheden voor het bouwen van onder andere circulaire industriehallen, mezzanine vloeren, woningen en kantoren.
Reijrink Staalconstructie mag zich als industriebouwer en specialist in distributiecentra, al jarenlang de groenste staalbouwer van Nederland noemen. Directeur Willem Reijrink: “Met de nieuwe divisie Reijrink Skellet versnellen wij de ontwikkeling van circulaire oplossingen binnen de staalsector.” En dat daar behoefte aan is, blijkt uit een prachtige opdracht in België om grote industrieloodsen in Beringen volledig in Skellet-bouw te realiseren.”
Door licht en circulair te bouwen, wordt enerzijds het gebruik van nieuwe grondstoffen beperkt en anderzijds zijn er minder vervoersbewegingen nodig. “Het Skellet-systeem is een gedeeltelijke vervanger van het traditioneel warmgewalste staal. Voor de montage kan het laswerk volledig achterwege gelaten worden. Er is enkel een zaagmachine en een rivettenpistool nodig. En het modulaire karakter van het systeem zorgt dat een constructie makkelijk aangepast of uitgebreid worden.” De waardevastheid van Skellet-profielen wordt onderstreept met de Skellet SAFE-garantie. Dit garandeert een vergoeding tot 133% van de aankoopprijs van de profielen na het 15e jaar. Elk profiel wordt hiervoor gebrandmerkt en digitaal geregistreerd.
Reijrink Staalconstructie mag nog een primeur op haar naam schrijven. Door de grote behoefte aan opslagcapaciteit in combinatie met een tekort aan bouwgrond, zijn vorig jaar de eerste twee dubbellaagse distributiecentra in ons land gebouwd. “In opdracht van een gewaardeerde aannemer mochten wij de Amsterdam Logistic Cityhub met een hoogte van 40 meter bouwen. En voor een andere gewaardeerde aannemer het dubbeldeks warehouse in Venlo. Voor dergelijke hoge staalconstructies geldt een ander bouwprincipe. Vooral montage-technisch is dat een uitdaging. Onze expertise hierin heeft ertoe bijgedragen dat wij bij deze projecten betrokken werden.”
De milieukostenindicator (MKI) voegt alle relevante milieueffecten van een product samen tot één enkele score. Reijrink Staalconstructie werkt op velerlei vlakken duurzaam. Het start bij de engineering waarbij ontwerpen gemaakt worden met toekomstig hergebruik in gedachten. Het vindt zijn vervolg tijdens de productie door gebruikmaking van duurzaam staal en een productieproces waarbij 6.000 zonnepanelen ervoor zorgen dat ze volledig zelfvoorzienend zijn in hun elektriciteitsbehoefte. En het eindigt met een wagenpark dat volledig draait op HV100 diesel. “Daarnaast bieden wij onze klanten veel opties aan. Zo kan men kiezen voor de Greenline coating die voor het milieu minder belastend is dan traditionele verf. Indien gewenst, kunnen we met behulp van elektrische kranen en hoogwerkers de constructies monteren. Overigens, in andere gevallen gebruiken we machines die rijden en draaien op HV100 diesel. Ook bieden we de optie voor elektrisch transport naar de bouwplaats.” Alle inspanningen hebben ertoe geleid dat Reijrink Staalconstructie één van de laagste MKI-scores van Nederland heeft.
Reijrink Staalconstructie is niet alleen de groenste, maar ook de meest geautomatiseerde staalbouwer van Nederland. “Van het samenstellen tot het volledig aflassen, gebeurt alles volautomatisch. En van de engineering tot het transport, hebben we alles in eigen huis.” De staalbouwer investeert daarnaast continu in techniek, kennis en mensen door mee te bewegen met ontwikkelingen zoals het werken met lean bouwen en Design & Build. De toegepaste methodieken leverden hen de BIM-award Benelux 2018 op, evenals diverse BREEAM ‘Outstanding’ ontwerpcertificaten.